A.I. creëert realistische mensen die niet bestaan

Laurien Onderwater

19 februari 2019 12:59

A.I. creëert realistische gezichten

Herken je de gezichten bovenaan dit artikel? Dat kan helemaal niet, want deze mensen zijn fictief. Een slim netwerk heeft ze bedacht.

Op het eerste gezicht lijken het allemaal doodnormale gezichten. De vrouw linksboven is zo te zien buiten gefotografeerd, de tweede man van linksboven lijkt een beetje op een docent, en het kiekje van de tweede vrouw van linksonder kan op vakantie zijn genomen. Maar niks hiervan is waar, want deze acht personen bestaan helemaal niet. Een kunstmatig intelligent (A.I.) systeem heeft ze bedacht.

Lees ook:
A.I. is captcha’s te slim af
A.I. verbreekt jarenlange Pac-Man highscore

Teamwork

Het A.I.-systeem werkt met een zogenaamde Generative Adversarial Network of GAN. Dit systeem bestaat uit twee neurale netwerken: de zogenoemde generator en discriminator. De generator verzint willekeurige gezichten – op basis van foto’s die hij eerder heeft ‘gezien’ – en de discriminator bepaalt vervolgens of de gelaten realistisch genoeg zijn door ze te vergelijken met foto’s van echte gezichten.

Als de discriminator een gezicht niet echt genoeg vindt lijken, gaat de generator aan de slag om een nieuwe te bedenken. Deze feedback loop is verantwoordelijk voor de afbeeldingen die je op de website thispersondoestnotexist.com ziet. Elke keer dat je ververst, krijg je een nieuw niet bestaand hoofd te zien.

De website is de creatie van Philip Wang, een software-engineer bij Uber, en maakt gebruik van onderzoek dat vorig jaar door chipontwerper Nvidia werd uitgebracht om een eindeloze stroom nepportretten te creëren.

Gratis beeld

Het is niet de eerste keer dat A.I. zelf gezichten creëert, maar het systeem is er nu wel voor het eerst in geslaagd om verschillende delen van het gezicht, zoals gezichtsvorm en kapsel, afzonderlijk te verwerken. En dit resulteert in een nóg realistischer hoofd.

Natuurlijk zorgen ontwikkelingen als deze ook weer voor een hoop discussie. A.I.-systemen zullen namelijk alleen maar beter worden in het produceren van dit soort foto’s en andere deepfakes. Hierdoor is het erg moeilijk om neppe van echte beelden te onderscheiden.

Maar je kun het ook van de zonnige kant bekijken. Mocht je nog een stockfoto’s nodig hebben waar geen auteursrechten op rusten, dan weet je welke website je moet raadplegen.

Het laatste onderzoek van Nvidia staat op de pre-printserver arXiv.org.

Bronnen: arXiv.orgScienceAlert, The Verge

Beeld: This Person Does Not Exist

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!