Martiaanse zonsverduistering vastgelegd

Laurien Onderwater

08 april 2019 15:59

Curiosity mars zonsverduistering

Een zonsverduistering is niet beperkt tot de aarde; vanaf andere planeten is het fenomeen ook te zien. Zo filmde Curiosity een verduistering vanaf Mars.

Het is en blijft een bijzonder gezicht: een zonsverduistering. Dit astronomische fenomeen vindt plaats als een hemellichaam – meestal de maan – tussen de zon en onze aardbol in staat. Maar vanaf andere planeten gezien zijn er natuurlijk ook solar eclipses. Zo passeerden Mars’ maantjes Phobos (Grieks voor ‘angst’) en Deimos (Grieks voor ‘paniek’) onlangs nog tussen de rode planeet en de zon. En dat heeft Marsrover Curiosity vast weten te leggen.

Lees ook:

Eclipsbril

Net als dat mensen op aarde een eclipsbril moeten dragen om veilig naar de zonsverduistering te kunnen kijken, moeten Marsrovers dat ook. De Mastcam van Curiosity is daarom uitgerust met speciale zonnefilters. Hierdoor kon de rover een paar geweldige opnames van de zon maken toen de twee kleine manen voorbijkwamen.

Op 17 maart scheerde maantje Deimos voorbij. Dit hemellichaam heeft een diameter van slechts 2,3 kilometer en bevindt zich op een afstand van 23.436 kilometer van Mars. Eigenlijk is er daarom niet echt sprake van een zonsverduistering; het maantje is er simpelweg te klein voor. NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) spreekt daarom van een transit, waarbij Deimos een dipje in helderheid veroorzaakte die enkele minuten duurde.

Phobos is met een doorsnede van 11,5 kilometer een stuk groter dan Deimos en bevindt zich op een afstand van 9377 kilometer in een baan om Mars. De maan zweefde op 25 maart tussen Mars en de zon. Maar zelfs toen werd de zon niet volledig bedekt en was er sprake van een zogeheten ringvormige zonsverduistering die zo’n 35 seconden duurde, meldt de NASA.

Bovendien nam Curiosity met zijn navigatiecamera (Navcam) de verduistering die Phobos veroorzaakte ook indirect waar. De rover filmde namelijk de schaduw die het maantje op het Marsoppervlak wierp tijdens zijn overgang.

Het is niet de eerste en ook niet de laatste keer dat Curiosity zonsverduisteringen waarneemt en vastlegt. Toch zijn de beelden elke keer weer nuttig voor wetenschappers. Op deze manier kunnen de banen van de manen namelijk nauwkeuriger worden bepaald. Die banen veranderen de hele tijd als reactie op de zwaartekracht van bijvoorbeeld Mars of Jupiter.

Bronnen: NASA/JPL, New Atlas, Live Science

Beeld: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.