‘Heel Nederland moet asbestloos worden gemaakt’

KIJK-redactie

19 april 2019 10:59

Nick

Na 2024 moeten alle Nederlandse daken asbestvrij zijn. Is die peperdure klus wel echt nodig? Hoofdredacteur André zet er zijn vraagtekens bij.

Toen mijn vrouw en ik eind 2005 ons huis kochten, bleek de kap van het voorhuis te zijn afgewerkt met asbest. En dus kwamen er mannen in witte pakken om ons van dat levensgevaarlijke spul te verlossen. Op een meter of drie rond de woning werd een geel lint gespannen dat kennelijk alle rondvliegende asbestvezels tegen kon houden, en daarna gingen de mannen aan de slag. Een voor een werden de platen losgewrikt, in stukken gebroken en voorzichtig, alsof het een zwaar explosief betrof, naar beneden gebracht. Daar werd de boel op pallets gelegd en in driedubbel superdik plastic verpakt.

Maanmannen

De asbest die bij het breken van die platen vrijkwam, dwarrelde vrolijk op de steenwol-isolatie waarmee de kap was bekleed. Maar dat kon volgens de maanmannen én de meegereisde controleur geen kwaad. De pallets met asbestplaten werden in een vrachtwagen geschoven, het lintje werd opgerold en we konden met een gerust hart de duizenden euro’s voor de opruimoperatie overmaken.

En nu moet heel Nederland asbestloos worden gemaakt. Stientje van Veldhoven, staatsectretaris van Infrastructuur en Waterstaat, zegt op Rijksoverheid.nl: “Het is simpel: asbest is een grote bedreiging voor onze gezondheid en we moeten ervan af. Het verbod op daken met asbest na 2024 staat nu. Dat betekent helderheid voor iedereen en de hoogste tijd om vandaag nog met saneren te beginnen.”

Wondermineraal

De overheid subsidieert de operatie met zo’n 100 miljoen euro. De overige kosten – geschat tussen één en drie miljard euro – worden betaald door de bedrijven en particulieren die de pech hebben dat hun dak met het wondermineraal is afgewerkt. KIJK-journalist Hidde Tangerman dook in de asbestkwestie (pagina 64) en ontdekte dat de wetenschappelijke onderbouwing van dat overheidsbesluit volgens veel deskundigen nogal rammelt. “Een bizar slecht plan”, zegt een van hen zelfs.

Begrijp me niet verkeerd. Asbest is smerig spul en heeft heel nare gevolgen gehad voor de mensen die in de Eternit-fabrieken te midden van asbestwolken hun werk moesten doen. Maar misschien moet er even worden nagedacht over die kleine 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken die nog op sanering wachten. Kunnen die niet gewoon in zo’n magisch, asbeststof-stoppend geel lintje worden gewikkeld? Is wat minder mooi, maar wel een stuk goedkoper.

Deze redactioneel staat ook in KIJK 5/2019.

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!