Maak een reis door een exploderende ster

Karlijn Klei

03 mei 2019 11:59

Altijd al een supernova van dichtbij willen bekijken? Dan kan met de kleurrijke simulatie van Cassiopeia A. Bekijk het filmpje!

Als de zwaarste sterren in het heelal volledig door hun brandstof heen zijn, bezwijken ze onder hun eigen zwaartekracht. Een razendsnelle schokgolf knalt de buitenste lagen van zo’n ster met hoge snelheid de ruimte in; de ster explodeert tijdens een fantastisch gewelddadig spektakel dat we een supernova noemen.

Helaas heb je, om dit tafereel in zijn volle, vurige glorie te aanschouwen, een paar geavanceerde telescopen nodig. Maar niet getreurd, want het Amerikaanse onderwijs- en onderzoeksinstituut Smithsonian heeft een simulatie ontwikkeld waarmee je gewoon vanachter je laptop of telefoon door het hart van een supernova kunt reizen.

Lees ook:

‘Virtuele astronaut’

‘Virtuele astronauten’ kunnen de kleurige nasleep van een geëxplodeerde ster met de interactieve simulatie (hier) op verschillende manieren verkennen. De simulatie is gemaakt naar Cassiopeia A (Cas A), een tien lichtjaar brede wolk sterrenstof, deel van het gelijknamige sterrenbeeld in onze eigen Melkweg.

Dankzij de samenwerking met de NASA en een rits Amerikaanse ruimtetelescopen konden voor de simulatie echte data worden toegepast. Door metingen aan Cassiopeia A’s gamma-, röntgen-, infrarode, en ultraviolette straling, en radiogolven te gebruiken, komt de simulatie heel dichtbij the real deal.

Bekijk het 360°-filmpje hieronder (groot scherm is aan te raden). Extra leuk in virtual reality!

Cassiopeia A

Het resultaat is een kleurige wolk van stroken groen ijzer, geel silicium, rood argon en magenta neongas, doorklieft door gloeiendhete paarse stralen materie. In het centrum schuilt een neutronenster; het kleine maar superzware overblijfsel van de geëxplodeerde ster.

Cassiopeia A werd voor het eerst beschreven in 1947. Men vermoedt dat de kleurige lagen nog altijd uitdijen, mogelijk met een snelheid van maar liefst 6000 kilometer per seconde. Bovendien zou het supernovarestant nog een flinke 28 miljoen graden Celsius zijn. Maar goed dus dat je het vurige binnenste veilig thuis vanachter de laptop kunt bekijken.

Bronnen: Smithsonian, Live Science

Beeld: Smithsonian

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!