Magnus Hirschfeld: de Einstein van de seks

KIJK-redactie

02 juli 2019 08:59

Magnus Hirschfeld

Binnenkort puilt Amsterdam weer uit van de kleurrijke mensen: het is Amsterdam Gay Pride, met als hoogtepunt de Canal Parade op zaterdag 3 augustus. Dit grootste homo-event ter wereld kan nu in vrijheid plaatsvinden, mede dankzij mensen die al vroeg hun nek uitstaken voor homorechten. Neem Magnus Hirschfeld, die tot zijn dood in 1935 zonder schroom zijn ideeën over seksualiteit uitdroeg.

Het is het najaar van 1896. In het Duitse Magdeburg behandelt de beginnende arts Magnus Hirschfeld een jonge legerofficier die op het punt staat in het huwelijk te treden. Maar dan, daags voor de bruiloft, schiet de aanstaande bruidegom zichzelf dood. In de brief die hij voor Hirschfeld achterlaat, schrijft hij dat hij het idee van een levenslang huwelijk met een vrouw niet verdraagt, vanwege zijn liefde voor mannen.

De arts is diep geraakt door de dood van zijn jonge patiënt. Hirschfeld besluit zich te specialiseren in de seksuologie en zich toe te leggen op de acceptatie van homoseksualiteit in Duitsland. Hij wordt dé pionier op het gebied van onderzoek naar seksualiteit in het algemeen en homoseksualiteit in het bijzonder.

Hirschfelds invloed zal niet beperkt blijven tot Duitsland, maar verspreidt zich over de hele wereld. Hij inspireert activisten in allerlei landen, ook in Nederland. Het is zelfs de vraag of er zonder Hirschfeld zoiets als een Canal Parade was geweest.

Dit is het begin van het artikel ‘De Einstein van de seks’ te vinden in KIJK 8/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 juli tot en met 21 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Liesbeth Sparks

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK