SHOT: stofkoepels

André Kesseler

31 juli 2019 08:59

Steenkool is niet alleen vervuilend als je het verstookt, maar ook al vóór die tijd.

Kolenmijnen en de verwerking van de kolen leiden namelijk tot forse hoeveelheden stof in de lucht. Dat is onder meer een probleem bij de Hsinta-elektriciteitscentrale in Taiwan. De centrale zelf, de op een na grootste van het land, staat aan de dichtbevolkte westkust.

Vooral in de wintermaanden levert hij nogal wat smog op, die door de bergen in het oosten vaak lang blijft hangen. Om de omgeving enigszins tegen de luchtvervuiling te beschermen, werd besloten vier van dit soort koepels te bouwen. Ze hebben een middellijn van 120 meter, zijn 67 meter hoog en er kan 170.000 ton kolen in opgeslagen worden.

De koepels houden het stof binnen en zorgen er zo op een relatief schone manier voor dat de centrale continu wordt gevoed. Er zijn overigens plannen om de Hsinta-kolencentrale te vervangen door een gasgestookte installatie. Eind 2024 heeft het zuidwesten van Taiwan daardoor wat meer frisse lucht.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 7/2019.

Beeld: Shih-Hsun Lin

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK