‘Vaccin moet kattenallergie verminderen’

Karlijn Klei

14 augustus 2019 08:59

kattenallergie

Allergisch voor katten, maar wel dol op de beesten? Wellicht dat dit middel in de toekomst een uitkomst zal bieden.

Katteneigenaars opgelet! Dankzij dit middel zouden ooit zelfs je allergische moeder, vader, vriend of vriendin zonder genies en gesnotter langs kunnen komen. Een nieuw ontwikkeld ‘kattenvaccin’ moet de hoeveelheid van een van de belangrijkste kattenallergenen aanzienlijk terugbrengen. En dat zonder schadelijk te zijn voor het huisdier, aldus de onderzoekers.

Lees ook:

Eiwitproductie

Het vaccin, mede-ontwikkeld door biotechnologisch bedrijf HypoPet, een spin-off van de Universiteit Zürich, is niet voor ons, maar voor de kat. Het doel van het middel is de hoeveelheid van het zogenaamde Fel d 1-eiwit in de dieren te verlagen.

Het exacte nut van dit eiwit, dat voornamelijk wordt geproduceerd in het speeksel en de talgklieren van de kleine viervoeters, is onbekend. Wel is duidelijk dat zo’n tien procent van de westerse bevolking er allergisch voor is. Daarmee is het een van de belangrijkste kattenallergenen (stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken).

Virusvaccin

Het vaccin bestaat uit een verzwakt virus (het zogenaamde komkommermozaïekvirus) met daarop een Fel d 1-molecuul. Bij het inbrengen van het middel wakkert het virus het immuunsysteem van de kat aan, dat, als reactie op deze ogenschijnlijk onbekende, en wellicht gevaarlijke indringer, antilichamen produceert.

De taak van antilichamen is aan lichaamsvreemde stoffen te binden en die onschadelijk te maken. En hoewel Fel d 1 de kat eigenlijk niet vreemd is, is het virus dat wel. Zo wordt het immuunsysteem gefopt de Fel d 1-eiwitten te zien als mogelijke dreiging, en met de antilichamen te neutraliseren.

Het resultaat is een aanzienlijk verlaagde hoeveelheid van het allergeen in de 54 behandelde katten, zo schrijven de onderzoekers. Het vaccin leek geen negatieve effecten op de dieren te hebben.

Eerste stap

Door de hoeveelheid Fel d 1 actief terug te dringen, vermoeden (en hopen) de onderzoekers ook de reactie van allergische kattenliefhebbers op hun harige vrienden te verminderen. Of dat werkelijk het geval is, zal uit volgende tests moeten blijken.

Overigens is het met dit vaccin niet gedaan met het genies en gesnotter. Het eiwit is immers niet de enige stof die vervelende effecten op onze allergische vrienden en vriendinnen kan hebben. En zelfs als we met dit middel in de toekomst mensen die Fel d 1-gevoelig zijn, kunnen ontzien, is nog maar de vraag hoe de katten op lange termijn op het middel reageren. Als dat toch niet optimaal blijkt, is het klaar met het vaccin.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het juli-nummer van The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Bronnen: The Journal of Allergy and Clinical Immunology, IFLScience

Beeld: The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK

Meest gelezen

Bestel nu!