Foto van zwart gat wint Breakthrough Prize

Laurien Onderwater

06 september 2019 09:57

zwart gat breakthrough prize

Het grote team van 347 wetenschappers dat de eerste foto van een zwart gat maakte, is de ‘Oscar van de wetenschap’ toegekend.

Sterrenkundigen van het Event Horizon Telescope-project (EHT) brachten op 10 april groot nieuws naar buiten: de eerste foto van een zwart gat – of eigenlijk van zijn schaduw – was een feit. Die wereldprimeur is nu beloond met de Breakthrough Prize 2020 – een Amerikaanse prijs waaraan een geldbedrag van 3 miljoen dollar is verbonden.

Lees ook: Jocelyn Bell Burnell wint Breakthrough Prize

Doorbraak

De Event Horizon Telescope bestaat uit acht telescopen op aarde die aan elkaar zijn gekoppeld. Die telescopen verrichten samen tegelijkertijd waarnemingen in hetzelfde golflengtegebied. De EHT heeft zijn lenzen gericht op een zwart gat in het centrum van het elliptische reuzenstelsel Messier 87.

Maar hoe kan de EHT een zwart gat op de gevoelige plaat leggen? Het is en blijft een hemellichaam met zo’n sterk zwaartekrachtsveld dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Van het gat zelf valt dus niets te zien. Om het zwarte gat heen bevindt zich echter een schijf van materie die met hoge snelheid draait (de ring) en het gat in wordt gezogen, en die schijf is dus wél te zien. Het zwarte rondje in het midden is de ‘schaduw’ die alles – maar dan ook echt alles – opslurpt.

“Het voelt alsof je naar de poorten van de hel kijkt, aan het einde van ruimte en tijd,” zei astronoom hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica Heino Falcke toen de foto in april werd gepubliceerd. Falcke stond aan de wieg van het idee om een zwart gat te fotograferen.

Bron: ScienceAlert

Beeld: Event Horizon Telescope Collaboration

KIJK 9/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK