Filmpje: helikopter-kettingzaag

Karlijn Klei

21 september 2019 12:59

kettingzaag

Gevaarlijk bungelend uit een helikopter ontdoet deze lange kettingzaag bomen moeiteloos van hun te lang geworden armen. Horticultuur meets horrorfilm.

Zelden komen we dingen tegen die zo bizar idioot én ingenieus tegelijkertijd zijn als de vliegende kettingzaag die in een Twitterfilmpje het internet over ging. Want hoewel het aanzienlijk wat uren handmatig snoeiwerk scheelt, is het duimen dat het bungelende ding, met zijn razende, vlijmscherpe tanden, niet losschiet.

Lees ook:

Hangend gevaarte

“Ik had bij de vergadering willen zijn waarbij dit idee werd voorgesteld”, schrijft Tariq Rauf boven het filmpje van de luchtzaag op Twitter. Ja, wij ook. Want hoe kan zoiets, waarbij iedereen de doemscenario’s direct voor de geest kan halen, ooit bedacht, gemaakt, en dan ook nog in gebruik genomen zijn?

Nou ja, omdat het ding zijn werk doet? De zogenaamde airborne tree trimmer (de ‘vliegende bomensnoeier’) die bestaat uit een lange aluminium buis met tien razendsnel draaiende messen snijdt als boter door dikke, te lang geworden takken heen. En dat bespaart tijd. Waar werklieden handmatig een aantal dagen met de snoeiklus bezig zouden zijn, kost het de helikopterpiloot met de luchtzaag een uurtje.

Veilig?

Het ontwerp voor het 375 kilogram wegende snoeiapparaat dateert uit 1985 toen Amerikaan Randall Rogers er patent op aanvroeg. Sindsdien wordt het door verschillende bedrijven gebruikt om in een sneltreinvaart met moeilijk bereikbare takken af te rekenen – meestal omdat die anders (hoogspannings)draden en pijpleidingen in de weg zitten.

De messen, die elk een diameter van pakweg 60 centimeter hebben, worden aangedreven door een 28 pk motor en draaien met een flinke snelheid van 4000 omwentelingen per minuut. Het besturend van het ding is een uitdagende klus, maar veiligheidsmaatregelen zijn er. Zo kan de piloot, die minstens 1000 vlieguren gemaakt moet hebben, als de zaag vast komt te zitten, het hele ding loskoppelen en wegvliegen.

En omstanders dan? Tja, we kunnen ons voorstellen dat die het beste uit de buurt kunnen blijven. Gelukkig wordt de vliegende snoeier eigenlijk alleen gebruikt in onbegaanbare gebieden, zoals de bergen. Oppassen geblazen voor de werklieden die de boel vanaf de grond in de gaten houden.

Bronnen: Tariq Rauf/Twitter, Popular Mechanics

Beeld: Tariq Rauf/Twitter

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK