Op zoek naar de drijfveren achter zelfdoding

KIJK-redactie

02 oktober 2019 10:59

zelfdoding

Wereldwijd maken jaarlijks een miljoen mensen een einde aan hun leven. Volgens wetenschappers speelt bij zelfmoord een oud evolutionair mechanisme een rol. En hoewel dat inmiddels overbodig is, kan het nog steeds de kop opsteken.

Zelfdoding, suïcide, een zelfgekozen einde of toch zelfmoord… Hoe je het ook noemt als iemand vrijwillig uit het leven stapt, het blijft een tragisch en voor de achterblijvers vaak onbegrijpelijk besluit. In 2018 maakten in ons land 1829 mensen een einde aan hun leven.

In de westerse wereld is zelfdoding bij mensen jonger dan dertig jaar de voornaamste doodsoorzaak. Onder volwassenen tussen de dertig en zestig jaar is het de tweede doodsoorzaak, na hart- en vaatziektes. Suïcide is dan ook een maatschappelijk probleem waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Al tientallen jaren zoekt de wetenschap naar dieperliggende verklaringen, en dat bracht aan het licht dat zelfs de evolutie een rol speelt.

Dit is het begin van het artikel ‘Wat is het nut van de laatste stap?’ te vinden in KIJK 11/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 oktober tot en met 20 november.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Openingsbeeld: Getty Images

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK