Waarin verschilt een kloon van een eeneiige tweeling?

Laurien Onderwater

14 oktober 2019 10:59

klonen

Eeneiige tweelingbroers of -zussen worden vaak gekscherend een kloon genoemd. Logisch natuurlijk, maar niet geheel terecht. Dit is waarom.

Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek aan elkaar. Broers of zussen die negen maanden lang een baarmoeder deelden, hebben hetzelfde DNA, resulterend in hetzelfde uiterlijk (totdat omgevingsfactoren ervoor zorgen dat ze toch iets van elkaar gaan verschillen). Niet zo gek dat mensen ze gekscherend klonen noemen. Die hebben immers ook exact hetzelfde genenpakket. Zijn er dan geen verschillen tussen eeneiige tweelingen en klonen? Jazeker wel.

Kloon?

Om te beginnen hebben eeneiige tweelingen hetzelfde DNA, maar hun genetische materiaal verschilt met dat van hun ouders. Logisch ook, want de nakomelingen bestaan voor de helft uit het DNA van de vader en voor de helft uit dat van de moeder. Klonen daarentegen hebben maar één ouder en hebben daar exact hetzelfde DNA van.

Daarnaast delen eeneiige tweelingen niet alleen de baarmoeder, maar ook de placenta. Tijdens hun ontwikkeling worden ze daardoor blootgesteld aan dezelfde voedingsstoffen en hormonen. Maar een kloon groeit in een andere baarmoeder dan zijn ‘genetische donor’ en krijgt dus met een andere mix van stoffen te maken. Hij ziet er daardoor niet per se exact hetzelfde uit als zijn ouder op dezelfde leeftijd. Zelfs niet bij de geboorte.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Beeld: TIM FLACH/GETTY IMAGES

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK