Waarom praten veel jongeren met een Marokkaans accent?

KIJK-redactie

31 oktober 2019 08:59

Marokkaans accent

Sommige jongeren praten met een Marokkaans accent en maken zelfs ook grammaticale fouten, terwijl het Nederlands hun moedertaal is. Ook jongeren die helemaal geen Marokkaanse achtergrond hebben, doen dit. Doen ze het expres verkeerd? En waarom dan?

Met ieder woord dat je uitspreekt, vertel je iets over jezelf. Zachte g? Je komt uit het zuiden. Je noemt je beste vriend ‘gast’? Jonger dan veertig. Met je uitspraak en woordkeus laat je zien bij welke groep je hoort. Zo werkt het ook met een Marokkaans accent: aan bepaalde woorden (“Woella! Tfoe!”), klanken (een scherpe s, een zware z), en aan grammaticale foutjes (“Wat iz deze? Ik vind echt niet leuk!”) kun je horen dat iemand een Marokkaanse taal als moedertaal heeft.

Marokkaans-Nederlands

Maar je kunt ook de typische spreekstijl van een ándere groep overnemen, eentje waar je eigenlijk helemaal niet bij hoort. Dat is wat jongeren doen die zich zo’n Marokkaans-Nederlands accent aanmeten, terwijl het Nederlands wel gewoon hun moedertaal is (denk aan Ali B.) of ze zelfs helemaal geen Marokkaanse achtergrond hebben. Het is een soort talige verkleedpartij: trek een ander accent aan en je bent een ander mens.

Imago

Maar waarom zou je je als Marokkaanse Nederlander willen voordoen? Ten eerste omdat dat grappig is. Het werkt op de lachspieren wanneer iemand zich als heel iemand anders voordoet, bijvoorbeeld als een man zich als vrouw verkleedt of wanneer je oma opeens “Pass mij die doekoe, maat!” zegt.

En sommige pubers vinden Marokkaans-Nederlandse jongeren gewoon hartstikke stoer. Ze hebben een imago van echte bad boys, die op straat opgroeien en doen waar ze zelf zin in hebben.

Pubers die zich willen afzetten tegen de gevestigde orde (ouders, leraren, de politie) gebruiken een Marokkaans accent om iets van die fuck-tha-police-mentaliteit over te nemen. Geen zorgen dus als je puberzoon opeens taalfouten maakt. Gaat wel weer over, woella, ik zzzweer!

Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Sterre Leufkens

Openingsbeeld: Google Maps

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK