Russisch spionageschip duikt op in Caribisch gebied

KIJK-redactie

16 november 2019 08:59

De in 2015 in gebruik genomen Jantar behoort waarschijnlijk tot de Russische ‘sectie stiekem’. Maar wat doet het voor de Venezolaanse kust?

Officieel staat de Jantar in de boeken als een ‘special purpose ship’ of als een ‘oceanografisch vaartuig’. Het is in dienst van het Directoraat voor onderwaterresearch en dat is weer onderdeel van de Russische marine. Maar vriend en vijand weten dat de onbewapende Jantar eigenlijk gewoon een spionageschip is. Toch was het even schrikken toen het een paar dagen geleden ineens in het Caribisch gebied opdook.

Onder de naam Project 22010 werken de Russen aan een groter en beter uitgerust zusterschip: de Almaz.

Lees ook:

Komsomolets

De Russische schuit, die onder meer verschillende mini-onderzeeboten aan boord heeft, werd in het verleden op verschillende plekken gespot. Zo hing het een tijdje rond op de plek waar in 1989 in de Barentszee de Russische kernonderzeeboot de Komsomolets verging (en waar nog steeds radioactiviteit naar buiten lekt). De Jantar hielp in 2017 mee met de zoektocht naar de vermiste Argentijnse onderzeeboot San Juan en het zocht voor de kust van Syrië naar wrakken van uit de lucht geschoten Russische MiG’s en Soechoi’s. Maar de ‘snuffelboot’ wordt ook opvallend vaak gezien op plekken waar dikke internationale communicatiekabels op de zeebodem liggen.

Omdat een heleboel mensen de Jantar in de gaten houden, was al bekend dat het schip begin oktober de haven van Moermansk verliet. Verrassend genoeg werd het Automated Identification System (AIS) niet ingeschakeld. Dat werd pas een paar dagen geleden gedaan toen de Jantar de Venezolaanse kust in zicht kreeg en het heeft dus gedurende de hele trip over de Atlantische Oceaan zonder AIS gevaren.

Vraagtekens

Analisten breken zich ook het hoofd over het feit dat een schip als de Jantar maar een week of twee nodig heeft om van Moermansk naar het Caribisch gebied te varen. Maar het was ruim een maand ‘van de radar’, dus de vraag is wat het schip al die tijd heeft uitgespookt en wat het in het Caribisch gebied precies gaat doen. Wordt (misschien) vervolgd…

Bron: Popular Mechanics

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK