Het beste tech-idee van 2019 is…

Laurien Onderwater

21 november 2019 08:59

Beste tech-idee 2019

Jullie hebben weer massaal gestemd op het technologische idee dat volgens jullie moest winnen. Hartelijk dank daarvoor!

Dit jaar hebben we twee aparte prijzen uitgereikt: de juryprijs en de publieksprijs. Zoals de titel al aangeeft, is de juryprijs gewonnen door het team dat het hoogste cijfer van de vakjury heeft gekregen. De publieksprijs ging naar het technologische idee met de meeste stemmen.

De juryprijs: SoundEnergy

Houd je een buis in het vuur, dan kan het gebeuren dat je hem op een gegeven moment hoort ‘fluiten’. De lucht in de buis warmt op en gaat zo hard trillen dat hij een toon voortbrengt: een golf van geluid die zich door de openingen aan de uiteinden van de buis een weg naar buiten baant. Het opwekken van een geluidsgolf met een temperatuurverschil noem je thermo-akoestiek.

De Enschedese start-up SoundEnergy heeft een toepassing hiervoor bedacht. Een 800 kilo wegend systeem van buizen en drukvaten ter grootte van een auto zet restwarmte van bedrijfsprocessen om in koele lucht met behulp van geluid. Zo creëert het bedrijf een duurzame airco, waarbij nauwelijks elektriciteit aan te pas komt.

De vakjury vond dit een mind-blowing concept en prees de koelmachine unaniem de hemel in. Daarom heeft SoundEnergy de juryprijs gewonnen!

We stelden Herbert Berkhout, CEO van SoundEnery, een aantal vragen:

De publieksprijs: het omrolkussen

Jaarlijks vinden er in Nederland 75.000 operaties plaats waarbij de patiënt op zijn buik moet liggen. Maar iemand kan niet direct in buikligging op de operatietafel worden gelegd, omdat een volledige narcose in rugligging moet worden toegediend. Het omkeren van de patiënt wordt nu nog handmatig gedaan, wat veel kracht van artsen en verpleegkundigen vergt.

Dit opblaasbare operatiekussen moet daar een eind aan maken. Als een patiënt op het matje ligt, wordt het kussen opgeblazen met perslucht en rolt de persoon van zijn rug op zijn buik. Het kussen is bedacht door neurochirurg Paul Depauw, werkzaam bij het Elisabeth-Tweesteden-Ziekenhuis, en ontwikkeld door zijn medische start-up Ergotrics.

Dit innovatieve idee kreeg de meeste publieksstemmen én veroverde de tweede plaats in de einduitslag!

Ook Depauw stelden we nog een aantal vragen over zijn tech-idee:

En bekijk hier de demonstratievideo:

Het volledige verhaal over deze winnende ideeën vind je in KIJK 12/2019. In dit nummer – dat vanaf vandaag in de winkel ligt – lees je ook over de andere innovaties die de top 10 hebben gehaald. 

Beeld/video: Laurien Onderwater

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK