Waarom kan ik niet met koude voeten slapen?

KIJK-redactie

07 december 2019 08:59

voeten

Lig je na een lange, vermoeiende dag eindelijk in bed, kun je niet slapen. Koude voeten! Maar waarom lukt het dan niet om in slaap te vallen?

Het is inderdaad moeilijk om met koude voeten in slaap te vallen, zegt thermofysioloog Hein Daanen (Vrije Universiteit Amsterdam). “Als je gaat slapen, komt er een herverdeling van warmte in je lichaam”, vertelt hij. “Dat kun je heel mooi meten. Je ziet bijvoorbeeld dat de temperatuur binnenin je lichaam iets daalt, terwijl je vingers en tenen warmer worden.” Als je koude voeten hebt, dan lukt die herverdeling van warmte blijkbaar niet goed. Je lichaam weigert dan om in slaap te vallen. Waarom is onze temperatuurverdeling ’s nachts eigenlijk anders?

Warmteverdeling

“Overdag proberen we onze kerntemperatuur – de temperatuur binnenin onze romp en ons hoofd – zo constant mogelijk te houden, zodat de hersenen en andere organen zo goed mogelijk functioneren”, antwoordt Daanen. “Maar ’s nachts is die controle wat minder strikt. Dan is juist de temperatuur van de huid wat hoger.” Waarom dat zo is, is niet zeker. “We zien wel dat mensen die te weinig slaap krijgen soms huidproblemen ontwikkelen.”

Daanen vertelt over experimenten bij ouderen om te zien of die makkelijker in slaap vallen met een betere temperatuurverdeling. “De onderzoekers gebruikten daarvoor speciale pyjama’s waar warm water doorheen stroomde, zodat ze de warmteverdeling van plek tot plek konden aanpassen. Dat bleek inderdaad goed te werken.” Voor Ronald heeft Daanen een andere tip: “Zorg dat je al warme voeten hebt voordat je naar bed gaat.” Slapen met twee paar sokken aan is natuurlijk ook een optie.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK