Wetenschappers maken zonnepanelen doorzichtig

André Kesseler

14 december 2019 08:30

doorzichtig

Overal ter wereld wordt hard gewerkt aan de energietransitie. Transparante zonnepanelen zorgen daarbij voor spannende nieuwe kansen.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijne, polykristallijne, amorfe… Maar de basis is silicium en dat materiaal is nou eenmaal niet doorzichtig. Onderzoekers van het Koreaanse Ulsan National Institute of Science (UNIST) hebben nu een manier gevonden om dat wel voor elkaar te krijgen. Door heel nauwkeurig geplaatste gaatjes in het materiaal te maken.

Lees ook:

Doorzichtig

De gaatjes hebben elk een diameter van een menselijke haar en zijn met het blote oog niet te zien. Door er duizenden heel dicht op elkaar aan te brengen, wordt het materiaal doorzichtig. Dat heeft helaas wel gevolgen voor de efficiëntie die daardoor terugloopt van zo’n 20 tot 25 procent naar slechts 12,2 procent. (Dus 12,2 procent van de invallende zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit.) Maar dat is een heel stuk beter dan andere doorzichtige zonnepanelen die nu worden ontwikkeld.

Zonnepanden

Het grote voordeel is dat je in theorie complete kantoorgebouwen en flats met zonnepanelen kunt afwerken. Zover is het nog niet. Maar omdat het productieproces volgens de wetenschappers niet veel afwijkt van hoe zonnepanelen normaal gesproken worden gemaakt, zou dat op redelijk korte termijn wel het geval kunnen zijn.

Het Koreaanse team gaat nu proberen om een zonnepaneeltje te maken van 25 vierkante centimeter dat een efficiëntie heeft van 15 procent. En dan moet er nog een manier gevonden worden om de panelen dezelfde mechanische eigenschappen te geven als glas.

Bronnen: Joule, New Atlas

Beeld: UNIST

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!