Lancering CHEOPS-satelliet uitgesteld

Laurien Onderwater

18 december 2019 10:42

CHEOPS

De ruimtesonde van de European Space Agency (ESA) moet exoplaneten beter in kaart brengen. Maar die missie is nu uitgesteld.

Dankzij NASA’s ruimtetelescopen TESS en Kepler zijn we heel wat informatie rijker geworden over planeten die rond andere sterren dan onze zon draaien, zogeheten exoplaneten. De ESA doet nu ook een duit in het zakje met de CHaracterising ExOPlanet Satellite, kortweg CHEOPS. De relatief goedkope ruimtesonde (circa 50 miljoen euro) zou gisteren worden gelanceerd vanaf Kourou in Frans-Guyana aan boord van een Sojoez-FG-raket. Maar die lancering is uitgesteld.  

“Tijdens de laatste countdown-operaties voor Flight VS23 werd de automatische reeks van de Sojoez-launcher 1 uur en 25 minuten vóór de lancering onderbroken”, meldt Arianespace, het bedrijf dat de lancering exploiteert. Aan boord van de raket waren ook vijf nanosatellieten (CubeSats) en een Italiaanse verdedigingssatelliet.

Lees ook:

CHEOPS

Dankzij onder meer de inspanningen van TESS en Kepler weten van het bestaan af van meer dan vierduizend exoplaneten. Maar daar houdt het ook op: we weten dat ze bestaan en meer niet. CHEOPS moet hier verandering in brengen. De taak van de ruimtesonde is om verre planeten die om andere sterren draaien beter te doorgronden.

CHEOPS wil in het bijzonder planeten die kleiner zijn dan Saturnus nader bestuderen. Met zijn camera, met een diameter van 32 centimeter, tuurt hij zo’n 3,5 jaar lang naar het heelal. In die tijd zal de satelliet meerdere exoplaneten in zijn vizier krijgen, waaronder de hete gasreus KELT-9b. Belangrijk is dat CHEOPS ook op zoek gaat naar atmosferen van exoplaneten en analyseert waaruit die bestaan.

Maar wat eigenlijk het hoofddoel van de ruimtesonde is, is de weg vrijmaken voor grotere missies, zoals PLATO (Planetary Transits and Oscillations of stars) en ARIEL (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey). PLATO moet op zoek gaan naar vloeibaar water op aardachtige exoplaneten en ARIEL heeft als doel de chemische samenstelling van atmosferen te bestuderen.

Wanneer de nieuwe lancering van CHEOPS plaats zal vinden, wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt, aldus Ariancespace.

Bronnen: Arianespace, CNET, de Volkskrant

Beeld: ESA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK