De evolutie van hardloopschoenen

KIJK-redactie

10 maart 2020 12:59

hardloopschoenen

Zelfs als de marathon van Rotterdam op een grauwe, miezerige aprildag valt, kun je er niet omheen: al die felgekleurde hardloopschoenen. Met hun air, Gel of andersoortige schokabsorberende techniek lijken ze in vrijwel niets meer op de leren patta’s waarmee atleten twee eeuwen hun records vestigden. Wat is er sindsdien zoal veranderd?

Alsof het om de glazen muiltjes van Assepoester ging: veilinghuis Sotheby’s hamerde eind juli 2019 een paar Nike Moon Shoes af voor maar liefst 437.500 dollar. Nike-oprichter en atletiekcoach Bill Bowerman produceerde de schuiten (maat 47) in 1972, nadat hij op een ochtend thuis het wafelijzer eens goed had bestudeerd. Bowerman goot er wat urethaan op, sneed daar een zoolvorm uit en belde zijn pupil Geoff Hollister: of hij even die nieuwe kunststofschoenen wilde uitproberen. Hollister: “Het was fantastisch. We hadden het gevoel op kussentjes te lopen.”

Hollister noemde de schoenen Moon Shoes, een naam die ze dankten aan hun voetafdruk. Die vertoonde gelijkenis met die van de overschoen waarmee Neil Armstrong drie jaar eerder zijn eerste stappen op de maan had gezet. Vanuit zijn kofferbak begon Hollister de wafelschoenen uit te venten en niet lang daarna werd de Nike Waffle Trainer, opvolger van het prototype Moon Shoe, de bestverkopende sportschoen in de Verenigde Staten.

De wafelzolen betekenden een revolutie, maar ze waren niet de eerste en ook niet de laatste ontwikkeling in hardloopschoenenland.

Dit is het begin van het artikel ‘Van rubberzool tot koolstofplaat’ te vinden in KIJK 4/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 maart tot en met 15 april.

Meer informatie:

Tekst: Elias van der Plicht

Openingsbeeld: Yuji Kotani/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!