‘Laatste raptor’ duikt op in Nieuw-Mexico

Karlijn Klei

28 maart 2020 14:59

raptor

De nieuwe soort roofde tijdens de laatste adem van het dinosaurustijdperk, het Late Krijt, heel behendig zijn maaltje bij elkaar.

Ze waren dan wel niet zo groot als hun verre oom Tyrannosaurus rex, raptors waren echte rovers. De bekendste uit deze groep, de zogenaamde Dromaeosauridae, is de Velociraptor: een geslacht razendsnelle vleeseters die ongeveer 75 miljoen jaar geleden de vlakten van het huidige Mongolië onveilig maakte.

Een team Amerikaanse paleontologen hebben recent een nieuw lid van aan deze groep rovers toegevoegd. De Dineobellator notohesperus, zo schrijven de onderzoekers in vakblad Scientific Reports, zou weleens een van de laatste raptors geweest kunnen zijn die over onze aardbol rondliep.

Lees ook:

Krijger

Twaalf jaar geleden werden de eerste gefossiliseerde overblijfselen van de raptor ontdekt, in de zogenaamde San Juan-basin in Nieuw-Mexico. Tijdens de jaren die volgden, werden er steeds meer restanten aangetroffen; zoveel dat de paleontologen uiteindelijk een bijna compleet exemplaar in handen hadden.

De onderzoekers vernoemden de nog niet eerder beschreven dinosauriër naar de Noord-Amerikaanse indianenstam Navajo (ook wel Dineh). Die leidden een nomadenbestaan in onder meer in Nieuw-Mexico, waar de raptor zo’n 67 miljoen jaar geleden leefde. Het team doopte hem Dineobellator notohesperus, oftewel ‘Navajokrijger van het Zuidwesten’.

Behendig

De D. notohesperus was pakweg een meter groot en van staart tot kop zo’n 1,8 tot 2,1 meter lang. Op basis van de aanwezigheid van zogenaamde quill nobs op de onderarm concludeerden de onderzoekers dat de raptor veren gehad moet hebben.

Anders dan andere Dromaeosauridae, waarbij de staart vrij rigide was, bleek de staart van de nieuwe raptor aan de basis van relatief flexibel te zijn. Dat zou hem mogelijk een nog behendigere rover gemaakt hebben dan zijn ‘raptorneven’ zoals de beroemde Velociraptor, zo schrijft het team.

Met een geschatte ouderdom van 67 miljoen jaar, tegen het eind van het Late Krijt, en vlak voor de komst van de meteoor die het eind van het dinosaurustijdperk zou inluiden, was D. notohesperus misschien wel een van de laatste raptors op aarde.

Bronnen: Nature Scientific Reports, University of Pennsylvania, New Atlas

Beeld: Sergey Krasovskiy; Jasinski et al, 2020/Scientific Reports

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!