Filmpje: touwtjes houden tafel bijeen

Laurien Onderwater

31 maart 2020 10:59

tensegrity treksterkte

Het lijkt onmogelijk: zwevende tafelonderdelen die bij elkaar worden gehouden door een paar draden. Maar hier komt ‘gewoon’ wat mechanica bij kijken.

Grote kans dat je dit bericht leest aan je eettafel, omdat je thuis zit te werken. De kans is ook zeer groot dat die tafel op vier poten staat en van hout of een ander stevig materiaal is gemaakt. Dat is bij deze miniatuur versie niet het geval. Enkele plastic onderdelen worden bij elkaar gehouden door een paar touwtjes en lijken de zwaartekrachtswetten te tarten. Hoe kan dit?

Lees ook:

Tensegrity

Het geheim van dit bouwwerk zit hem in tensegrity, een samentrekking van tension en structural integrity. Er is sprake van tensegrity als de trekkrachten en drukbelastingen van een structuur in evenwicht zijn.

In dit ontwerp vangen de draden de trekkrachten op, en vangen de plastic tafelonderdelen de drukbelastingen op. Cruciaal hierbij is de middelste draad; zonder dit touwtje stort de hele boel in elkaar.

Treksterkte

Naast tensegrity speelt treksterkte ook een belangrijke rol in het bouwwerkje. De treksterkte verwijst naar de maximale mechanische spanning die een materiaal aankan voordat het vervormd wordt. Dat zie je ook in onderstaand filmpje.

Op een gegeven moment legt YouTuber James Orgill een te zwaar gewicht op de tafel, en kan de middelste draad de spanning die erop komt te staan niet meer aan. Het gevolg is dat het touwtje knapt.

Kurilpabrug

Niet alleen in veelbekeken filmpjes worden bouwwerken op basis van tensegrity gemaakt. Zo staat in Brisbane, Australië de 470 meter lange Kurilpabrug die ook van dit fenomeen gebruikmaakt. Het bouwwerk van meerdere masten en kabels zorgt voor het evenwicht tussen de druk- en trekkrachten. Hierdoor volstaat een lichte constructie; het brugdek is slechts 900 millimeter duk.

Kurilpabrug tensegrity
De Kurilpabrug in Brisbane. © CC BY 2.0

Bronnen: YouTube, Popular Mechanics

Beeld: The Action Lab/YouTube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!