Hoe wordt de incubatietijd van een virus bepaald?

KIJK-redactie

06 april 2020 11:59

covid-19 incubatietijd

Een lezer hoorde onlangs op het nieuws dat de incubatietijd van het nieuwe coronavirus (COVID-19) toch langer is dan eerst werd gedacht. Hoe bepalen ze zoiets eigenlijk?

Het vaststellen van de incubatietijd vergt geen hogere wiskunde, maar is gebaseerd op waarnemingen in het veld. Hoe meer patiënten, hoe meer gegevens er beschikbaar zijn om de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen te bepalen. Daarnaast worden gegevens van vergelijkbare virussen gebruikt. In dit geval zijn dat andere coronavirussen, zoals SARS-CoV (veroorzaker van severe acute respiratory syndrome) en MERS-CoV (veroorzaker van Middle East respiratory syndrome).

Lees ook:

Incubatietijd

De incubatietijd van het coronavirus waar we nu mee te maken hebben, varieert, op basis van de huidige gegevens, tussen de twee en twaalf dagen. Het werkelijke aantal dagen dat het duurt totdat iemand ziek wordt, is afhankelijk van de hoeveelheid virus waarmee hij in aanraking komt, maar vooral ook van zijn gezondheid en afweersysteem. Het RIVM gaat uit van een gemiddelde van zeven dagen. De quarantaineperiode is gebaseerd op de incubatietijd plus een veiligheidsmarge, op dit moment veertien dagen. Als iemand na veertien dagen nog geen ziekteverschijnselen vertoont, wordt aangenomen dat hij niet besmet is.

Hoe zit het dan met het nieuws dat iemand pas na 24 dagen ziek werd? De persoon in kwestie is waarschijnlijk pas bij het tweede contact met een besmette persoon geïnfecteerd geraakt of ongemerkt via iemand anders besmet, aldus de WHO in een verklaring. Tot nu toe hebben gezondheidsorganisaties hun aanbevelingen dan ook niet aangepast op basis van dit soort uitzonderingen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Judith Neimijer

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!