Zeven keer opleving van de natuur door de lockdown

Laurien Onderwater

21 april 2020 08:59

lockdown coronacrisis

Doordat mensen nu nauwelijks de deur uit mogen, lijkt de natuur op sommige plaatsen terrein terug te winnen. Zeven voorbeelden.

Laten we dit artikel beginnen met duidelijk maken dat de situatie rondom COVID-19 zeer ernstig is, en dat het SARS-CoV-2-virus veel te veel levens heeft geëist. Er is dus niks positiefs aan deze zogeheten coronacrisis. Toch is het opmerkelijk om te zien hoe de flora en fauna reageren op de lockdown. Terwijl onze soort weinig buiten komt, vullen wilde dieren en planten die leegte juist op.

Lees ook:

Coyotes bezoeken Golden Gate Bridge

Coyotes zijn van nature timide en worden dus niet snel gespot op drukbezochte plekken. Maar blijven mensen binnen dan durven ze zich op onbekend terrein te begeven. Zo werd deze coyote gespot op het strand van San Francisco, met op de achtergrond de iconische Golden Gate Bridge.

Shannon Stapleton/REUTERS/ANP

Ook lieten de roofdieren ’s nachts van zich horen in de stad:

Zwarte beren houden een feestje

Het is nu stil in Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië. Erg stil. Maar dat vinden de circa vierhonderd zwarte beren die er gedijen totaal geen probleem. Normaal gesproken bezoeken jaarlijks ruim 4 miljoen mensen het natuurpark. En ook al moeten die zich aan strikte regels houden, dan nog zorgt hun aanwezigheid voor onrust onder de dieren.

Het wegblijven van de toeristen heeft er dan ook voor gezorgd dat zwarte beren zich op veel meer plekken durven te vertonen. De parkrangers van Yosemite hebben er in de afgelopen weken namelijk veel meer gespot.

Geniet ook even van deze beelden waarin je ziet hoe herten, coyotes en andere wezens zich op open plekken in het nationale park wagen. Iets wat ze nu durven, omdat er geen mensen in de buurt zijn.

Panda’s houden ook een… feestje

Reuzenpanda’s staan niet bepaald bekend om hun libido. De vrouwtjes zijn maar een paar dagen per jaar vruchtbaar en beide partijen moeten dan maar net in the mood zijn om nakomelingen te produceren. In Ouwehands Dierenpark was het begin dit jaar raak, maar het Ocean Park in Hongkong had na dertien jaar nog steeds geen geluk. Ying Ying en Le Le moesten er gewoon niks van weten.

Totdat het dierenpark vanwege de uitbraak van het coronavirus in China eind januari zijn deuren moest sluiten. Kennelijk hadden de panda’s gewoon behoefte aan wat privacy, want onlangs paarden Ying Ying en Le Le voor het eerst met elkaar. (Voortplanting in gehele afzondering was er overigens niet bij; de hele paarsessie werd vastgelegd op film.)

Natuurlijk weten we niet zeker of het door het gebrek aan bezoekers komt dat de panda’s opeens zin hadden om zich voort te planten. Maar geef toe: het is anders wel heel toevallig.

Helderblauw water in Venetië

Elk jaar komen geen busladingen, maar cruiseschip- en treinladingen toeristen naar Venetië; ruim 20 miljoen mensen bezoeken de historische stad jaarlijks. Des te maffer is het om nu beelden te zien van een leeg San Marcoplein, een uitgestorven Piazzale Roma en van kanalen die niet barsten van de gondels.

Dat laatste is overigens goed nieuws voor vissen en zeevogels. Toen Italië begin maart een lockdown afkondigde, verschenen al vrij snel foto’s en filmpjes van kristalhelder water waarin veel visjes zwommen. En die trokken op hun beurt aalscholvers, zwanen en andere vogels aan.

Overigens gingen op sociale media ook beelden rond van dolfijnen die Venetië een bezoekje brachten, maar die waren gephotoshopt. De zoogdieren zwommen in de haven van de Sardijnse stad Cagliari – een paar honderd kilometer verderop.

Het Himalayagebergte in zicht

Jonge mensen uit de Indiase deelstaat Punjab wisten niet wat hen overkwam toen ze voor het eerst in hun leven het Himalayagebergte zagen. Door de lockdown in India is er veel minder uitstoot als gevolg van het verkeer en de fabrieken. Daardoor is de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd en kunnen inwoners van Punjab na decennia de besneeuwde bergtoppen weer zien.

Lederschildpadden leggen erop los

Voor een keer zijn de prachtige stranden van Thailand eens niet bezaaid met toeristen. En dat is de lederschildpadden ook opgevallen. Voor het eerst in twintig jaar werden er weer veel nesten geteld – en dat is goed nieuws, want de lederschildpad wordt als bedreigd beschouwd in Thailand. “Als we het vergelijken met het jaar ervoor, hadden we niet zoveel eieren, omdat schildpadden een groot risico lopen gedood te worden door vistuig en mensen die het strand verstoren”, zei Kongkiat Kittiwatanawong, directeur van het Phuket Marine Biological Centre.

Ook in Florida hebben marien biologen meer nesten van lederschildpadden geteld dan gewoonlijk. Volgens David Godfrey van Sea Turtle Conservancy komt dat eveneens vooral door de lockdown. “Ik denk dat de kans groot is dat we dit jaar een verminderde, door mensen veroorzaakte impact op zeeschildpadden zullen zien.”

Geiten zwerven door Welsh stad

In Noord-Wales namen geiten de straten van Llandudno over. Erg blij waren de inwoners daar niet mee. De herkauwers vraten namelijk aan heggen, en bomen en liepen door de tuinen. Uiteindelijk gidste een politieauto de brutale vlerken terug naar het gebied waar ze vandaan kwamen: Great Orme Country Park.

Overigens gebeurt dit wel vaker, lieten inwoners van het Welsh dorp weten. Die kasjmiergeiten komen al jaren naar Llandudno.

Keerzijde

Hoe mooi bovenstaande voorbeelden zijn, er zit ook een schaduwkant aan. Het grootste deel van de biodiversiteit in de wereld wordt namelijk aangetroffen in lage-inkomenslanden, waarbij de economische gevolgen van de pandemie eveneens verwoestend zijn voor de natuur.

In Nederland zorgt het kabinet voor een economisch noodpakket om inkomens te beschermen, maar er zijn genoeg landen die niet zulke maatregelen treffen. En daar zijn de burgers flink de dupe van. Om toch iets te kunnen verkopen en om monden te kunnen voeden, wenden deze mensen zich vaak tot natuurlijke hulpbronnen. En dus wordt er illegaal gejaagd.

Bovendien is er een gebrek aan controle op stropen doordat de financiering van dergelijke wildlife-projecten is stopgezet.

Bronnen: The Guardian, Gizmodo, CNN, The Conversation

Openingsbeeld: Shannon Stapleton/REUTERS/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!