Kunnen we een tweede keer ziek worden van COVID-19?

KIJK-redactie

01 mei 2020 11:59

besmet covid-19

Er zijn enkele gevallen beschreven van mensen die een tweede keer positief testten op het coronavirus. Hoe kan dat?

Het lijkt erop dat ons afweersysteem ons slechts enkele jaren tegen het coronavirus beschermt, we kunnen er dus een tweede keer ziek van worden. Hoe zit dat?

Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum: “In de eerste plaats is onze immuniteit tegen het coronavirus afhankelijk van hoe we de ziekte doormaken: mildere ziekteverschijnselen leveren waarschijnlijk minder immuniteit, flinke ziekteverschijnselen misschien meer, maar blijvend is het niet.”

Lees ook:

covid-19

Blijvende immuniteit

Waarom wekken sommige virussen, zoals waterpokken en mazelen, dan wél blijvende immuniteit op en het coronavirus niet? “Hier hebben we nog geen duidelijk antwoord op”, zegt Kikkert. “Het heeft te maken met heel specifieke eigenschappen van het virus. Eén aspect is in welk opzicht een virus in staat is tijdens infectie de opbouw van immuniteit tegen te werken, waardoor die niet volledig is of van tijdelijke aard.” Daar doet Kikkert momenteel onderzoek naar.

“Een ander belangrijk aspect is de capaciteit van een virus om snel te veranderen (muteren) zodat de immuniteit, die op zich blijvend is, gewoon niet meer werkt tegen de nieuwe versie van het virus, zoals het geval is bij influenza, oftewel griep.”

In beide gevallen blijven we dus ons hele leven bevattelijk voor dit soort griep- en verkoudheidsvirussen. Dit is ook de reden dat kwetsbare mensen ieder jaar opnieuw de griepprik moeten halen. Het goede nieuws is dat er vaak een beetje immuniteit overblijft en dat je een tweede keer meestal minder ziek wordt. Kijk in het winterseizoen maar naar het verschil in gesnotter tussen kleine kinderen en volwassenen.

Tekst: Judith Neimeijer

Beeld: NIAID-RML

covid-19


Meer weten over complotten rondom het coronavirus? Beluister dan hier onze podcast!


Meer Science