Atoomproeven van invloed op regenval?

Naomi Vreeburg

14 mei 2020 09:10

atoomproeven

Atoomproeven tijdens de Koude Oorlog veranderden het weer in Schotland, zo suggereren deze natuurkundigen. 

De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten gaven tijdens de Koude Oorlog (1947 tot 1991) miljarden uit aan de ontwikkeling van nucleaire bommen. En deze wapenwedloop had niet alleen invloed op de twee landen, zo zou een nieuwe studie aantonen. De onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat het weer in Schotland, duizenden kilometers verwijderd van de testgebieden, veranderde door de atoomproeven.

Lees ook:

Meer regen

Samen met collega’s zocht atmosferisch natuurkundige Giles Harrison van de University of Reading (VK) uit of de elektrische lading die de proeven teweegbrachten, invloed hadden op regenwolken op de Shetlandeilanden. Hiervoor raadpleegden ze een onderzoeksstation in het voormalig koninkrijk dat gegevens over het weer verzamelde, ook tussen 1962 en 1964.

De natuurkundigen vergeleken dagen met een hoge elektrische lading – veroorzaakt door de radioactieve straling van de atoombommen – met dagen dat deze lading laag was. De wolken op de Shetlandlandeilanden bleken dikker te zijn op dagen dat de lading hoog was, ook regende het op die dagen gemiddeld 24 procent meer.

Niet overtuigd

Al langer wordt gedacht dat de manier waarop waterdruppels zich in wolken tot elkaar verhouden, verandert door elektrische lading. Dit zou kunnen leiden tot grotere druppels en regenval kunnen beïnvloeden. Het is echter lastig om dit te observeren. De atoomproeven tijdens de Koude Oorlog zouden hiervoor uitkomst kunnen bieden, zegt Harrison.

Roelof Bruintjes, natuurkundige bij het National Center for Atmosferic Research (NCAR), liet aan de website Gizmodo weten het een boeiende studie te vinden, maar hij is nog niet helemaal overtuigd van het bewijs van Harrison en zijn team. Volgens Bruintjes is het mogelijk dat het weer simpelweg fluctueerde tijdens de atoomproeven en dat het resultaat van de natuurkundigen berust op toeval.

“Maar de onderzoekers zien wel een trend die zeker verder moet worden onderzocht”, zegt Bruintjes. Harrison liet op zijn beurt weten dit ook absoluut van plan te zijn.

Bronnen: Physical Review Letters, University of Reading via EurekAlert!, Gizmodo

Beeld: Prof Giles Harrison, University of Reading

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!