Boek: Wetenschap 3.0

kijkmagazine

12 april 2010 10:00

Het beeld dat de meeste mensen van ‘de wetenschap’ hebben, is misschien iets te romantisch. In Wetenschap 3.0 brengt immunoloog Frank Miedema in beeld hoe wetenschappelijke onderzoek echt in zijn werk gaat (en ging), en hoe de meningen hierover zijn verdeeld.

Vragen die in dit boekje worden behandeld, zijn bijvoorbeeld ‘moet de overheid wetenschappelijk onderzoek financieren?’ en ‘hoe belangrijk was en is de persoonlijkheid van een wetenschapper voor de geloofwaardigheid van zijn werk?’

De auteur behandelt dit soort kwesties aan de hand van teksten over wetenschappelijk onderzoek als de boeken De ontdekking van het weten van Chunglin Kwa en Sex, science and profits van Terence Kealey. Daarmee belanden we gelijk bij een belangrijk punt: we lezen niet zozeer Miedema’s eigen betoog, als wel een verzameling samenvattingen en besprekingen van andermans werk, af en toe gelardeerd met een eigen mening.

Wetenschap 3.0 coverDie manier van werken heeft zeker nut. Miedema bespaart zijn lezers de moeite om zelf al die boeken en artikelen op te moeten sporen en door te werken, door de belangrijkste punten daaruit op een rijtje te zetten en van commentaar te voorzien. Maar Wetenschap 3.0 was ongetwijfeld sterker op zijn lezers overgekomen als de auteur – die immers over heel wat wetenschappelijke én bestuurlijke ervaring beschikt – wat meer zelf op het podium was geklommen.

Verder is het goed om te vermelden dat het 152 pagina’s tellende boekje voor het grootste deel bestaat uit teksten die eerder verschenen in de Academische boekengids en De gids. Zoals wel vaker zorgt die pragmatische verzamel-en-bundel-aanpak ervoor dat het boek wat samenhang mist. Het laatste hoofdstuk, over AIDS-bestrijding in Afrika (overigens een van de interessantste gedeeltes), is zelfs maar met moeite onder het thema van Wetenschap 3.0 te scharen.

Daarbij mag het opmerkelijk heten dat zelfs hier Miedema grotendeels op de achtergrond blijft en vooral zijn bronnen aan het woord laat, terwijl hij zich gedurende zijn carrière flink met AIDS heeft beziggehouden. Je zou dan toch denken dat hij in ieder geval over dát onderwerp zelf het nodige te melden had. Misschien iets voor een volgend boek?

paperback | 152 pagina’s | Amsterdam University Press | € 14,50 | ISBN 978 90 8964 230 1