Solar Orbiter dichter bij de zon dan ooit

Laurien Onderwater

16 juni 2020 14:59

Solar Orbiter

De zon is dan wel de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde; we weten nog bar weinig van dit hemellichaam. Daar moet de Solar Orbiter van de ESA verandering in brengen.

Een mijlpaal voor de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Zijn observatiesatelliet Solar Orbiter bereikte onlangs zijn eerste perihelium – het punt dat het dichtst bij de zon is gelegen in de baan van de sonde. Het ruimtescheepje passeerde onze moederster op een afstand van 77 miljoen kilometer. Nog nooit maakte een satelliet met een camera van zo dichtbij opnames van de zon.

Lees ook:

Zonnige missie

Op 10 februari dit jaar werd de Solar Orbiter gelanceerd. Doel van de sonde is om onder andere de noord- en zuidpool van de zon te analyseren en (voor het eerst) te fotograferen. Die polen zijn erg interessant voor wetenschappers. Computermodellen en magnetische veldmetingen suggereren namelijk de aanwezigheid van enorme coronale gaten: gebieden van het zonneoppervlak die minder heet zijn en een lagere dichtheid hebben dan hun omgeving.

Met behulp van het zwaartekrachtsveld van Venus en de aarde komt de sonde in zijn baan om de zon terecht. De twee planeten geven het 1800 kilo wegende ruimtescheepje een zogenoemde zwaartekrachtsslinger. Solar Orbiter beschrijft geen vaste baan rondom de zon, maar volgt een constant veranderend elliptisch pad, waarbij hij steeds dichter bij de polen van de zon komt.

De veranderende baan van Solar Orbiter. Elke keer dat de sonde de zon ontmoet, zal hij er vanuit een ander perspectief naar kijken. © ESA

Lange downloadtijd

Nu heeft de ruimtesonde zijn eerste mijlpaal behaald, want hij is dichter bij de zon dan ooit op een afstand van 77 miljoen kilometer, meldt ESA’s controlecentrum. Dat is ongeveer de helft van de afstand van de zon tot de aarde. Natuurlijk heeft de satelliet opnames gemaakt. Die moet de ruimtevaartorganisatie alleen nog ontvangen; het duurt een week om alle beelden te downloaden. Verwacht wordt dat halverwege juli de verwerkte afbeeldingen worden gepubliceerd.

Na deze eerste scheervlucht bereidt het team zich nu voor op het testen van de tien instrumenten aan boord van de Solar Orbiter, waaronder de telescopen, energiedeeltjesdetectoren, magnetometers, en een röntgenspectrometer.

Parker Solar Probe

De Solar Orbiter is niet het enige ruimtescheepje dat de zon nadert. In 2018 lanceerde de NASA de Parker Solar Probe. Hoewel beide ruimtesondes de zon van redelijk dichtbij moeten bestuderen, zal de Parker Solar Probe de ster veel dichter naderen dan SOLO; tot 6,3 miljoen kilometer. Hiermee wordt de ruimtesonde het vaartuig dat het dichtst bij de ster wist te komen.

Bronnen: ESA, New Atlas, Tweakers

Beeld: ESA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!