Zumwalt krijgt hypersone raketten

André Kesseler

25 juni 2020 11:59

zumwalt

Het duurste en redelijk overbodige nieuwe schip van de Amerikaanse marine wordt uitgerust met andere wapensystemen.

De Zumwalt (DDG-1000) is een compleet elektrisch aangedreven schip, dat dankzij zijn stealth redelijk dicht voor een vijandelijke kust kon gaan liggen om van daaruit doelen te gaan bestoken. Dat zou het drie miljard kostende schip geheel in stijl doen met zogenoemde long range land attack projectiles (LRLAPs). De LRLAPs zouden verschoten worden met de boordkanonnen van de Zumwalt, de Advanced Gun Systems, en dankzij een soort raketmotor konden zo doelen tot ruim 100 kilometer afstand onder vuur worden genomen.

Maar ook dat blijkt financieel zo uit de hand te lopen dat de House Armed Services Committee, onderdeel van het Amerikaanse congres, de Amerikaanse marine gaat verplichten om de problemen anders op te lossen.

Lees ook:

Prijs schiet omhoog

Oorspronkelijk was het plan om 32 Zumwalts te bouwen, maar toen dat aantal vanwege de gigantische kosten terug werd gebracht tot slechts drie, had dat ook gevolgen voor de economy of scale van de munitie. Doordat er ineens veel minder LRLAPs nodig zouden zijn, schoot de prijs van de granaten van een toch al niet misselijke 50.000 dollar per schot naar 566.000 dollar (500.000 euro) per stuk.

Zumwalt

Om de Zumwalts toch nuttig in te kunnen zetten, wil het Congres de schepen uitrusten met de nieuwe, hypersone Conventional Prompt Global Strike-raketten (CPS), een conventionele raket die binnen een uur met grote precisie waar dan ook ter wereld doelen kan bestoken.

Zumwalt

Verbouwing

Maar er is, ook weer geheel in stijl, een probleempje. De raketten passen niet in de bestaande lanceerbuizen van de Zumwalts. Er is dus opnieuw een peperdure verbouwing nodig om de nieuwe lanceersystemen op het schip te kunnen plaatsen. Mogelijk door de hightech AGS-boordkanonnen eruit te halen om zo op het voordek plaats te maken voor wat extra lanceerbuizen. En dat moet dan ook nog zo worden gedaan dat het niet ten koste gaat van de stealth-eigenschappen van de schepen.

Zumwalt

Commandant van de Amerikaanse oppervlaktevloot vice-admiraal Rich Brown ziet het overigens allemaal wel zitten. “Ik moet je zeggen, ik ben diep onder de indruk van de mogelijkheden die de destroyer (de Zumwalt – red.) onze vloot zal brengen. Eigenlijk zou ik er, vanwege die uitstekende mogelijkheden,  graag nog zes bij willen hebben. Als je kijkt naar dit soort conventionele raketten is er geen betere optie dan die op dit platform te plaatsen. Wanneer dat gebeurt, of als dat gebeurt, vergis je dan niet, onze tegenstanders zullen ons vrezen als we die twee samenbrengen.”

Stoere woorden van de onderadmiraal, maar wat kost dat allemaal wel niet?

Bronnen: U.S. Naval Institute News/Popular Mechanics

Beeld: US Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!