Tijdlijn: geschiedenis en toekomst van ITER

KIJK-redactie

28 juli 2020 17:14

ITER

De bouw van de experimentele kernfusiereactor ITER is ruim over de helft. Maar hoe is dit grote en peperdure project ooit begonnen? Een overzicht.

Lees ook:

1985

De Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov bespreken de mogelijkheid om samen te gaan werken op het gebied van kernfusie.

1987

De internationale kernfusiereactor krijgt de naam ITER, wat staat voor International Thermonuclear Experimental Reactor, en bovendien Latijn is voor ‘de weg’. Inmiddels wordt de volledige naam niet meer gebruikt.

2005

Na veel politiek gesteggel wordt besloten om ITER in Frankrijk te bouwen. Spanje, Japan en Canada waren ook in de running als mogelijke locaties.

2006

Het ITER-verdrag wordt ondertekend door de zeven leden: Canada, China, India, Japan, de VS, Zuid-Korea en Euratom, een samenwerking van 29 Europese landen.

2010

De bouw van ITER begint bij Cadarache, een groot onderzoekscentrum voor atoomenergie in de Zuid-Franse gemeente Saint-Paul-lès-Durance.

2017

In december wordt bekend dat de bouw van ITER halverwege is. Daarmee moet het mogelijk zijn om het gehele complex in 2025 af te hebben.

2022

Alle negen segmenten van de tokamak, de donutvormige ruimte waarin de kernfusiereacties plaats moeten vinden, horen in juni op hun plek te staan.

2024

De gehele ITER-reactor wordt omgeven door een roestvaststalen vat met een inhoud van 16.000 kubieke meter. In december moet dit vat voltooid zijn.

2025

In december moet voor het eerst een plasma in de reactor worden gebracht. Het gaat het om een testplasma waarin nog geen kernreacties zullen plaatsvinden.

2035

Er wordt een ‘echt’ plasma van deuterium en tritium in de reactor gebracht. Hiermee moet ITER tien keer zoveel energie produceren als nodig is om het plasma te verhitten.

2050

De zogenoemde DEMO-reactors moeten laten zien dat ITER-achtige krachtcentrales 24/7 stroom aan het net kunnen leveren.

Deze tijdlijn staat ook in het artikel ‘Een grote stap richting kernfusie’ te vinden in KIJK 1/2019.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: ITER

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!