NASA wil betalen voor maanmateriaal

Naomi Vreeburg

14 september 2020 15:00

nasa

De NASA roept commerciële bedrijven op om maanstof te verzamelen voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Met het Artemis-programma hoopt de NASA in 2024 “de eerste vrouw en volgende man” op de maan af te zetten. Maar voor die tijd wil de ruimtevaartorganisatie zoveel mogelijk maanstof en -stenen verzamelen. Nu ja, láten verzamelen. De NASA roept commerciële bedrijven namelijk op om dit klusje voor ze te klaren – in ruil voor geld.

Lees ook:

Eigendom van NASA

In een blog laat NASA-topman Jim Bridenstine weten hoe de organisatie het voor zich ziet. Een commercieel bedrijf moet een kleine hoeveelheid materiaal verzamelen op een willekeurige maanlocatie. Hier moet het bedrijf vervolgens een foto van maken en aangeven dat het materiaal af wordt gestaan aan de NASA.

Het commerciële bedrijf hoeft de verzamelde maanstof dus niet terug te brengen naar de aarde. De NASA ‘oogst’ het materiaal tijdens een van de volgende maanmissies. Als de ruimtevaartorganisatie het sample in handen krijgt, is het zijn eigendom. Op dat moment krijgt het bedrijf ook de laatste 80 procent van de beloning. (Bij het tekenen van het contract krijgt het bedrijf al 10 procent en bij de lancering ook.)  

Volgens Space.com krijgt het commerciële bedrijf 15.000 tot 25.000 dollar voor de samples, afhankelijk van het gewicht van het genomen monster. Dit gewicht moet tussen de 50 en 500 gram liggen. Zo’n bedrag is natuurlijk slechts een fractie van de miljoenen die commerciële bedrijf in de lancering en ontwikkeling van een ruimteraket stoppen.

Verdrag

De Amerikanen willen de monsters gebruiken voor onderzoek. Kennis over het materiaal is nodig, zo geeft Bridenstine aan, als we ooit mensen op de maan willen laten wonen. Tegelijkertijd willen ze commerciële bedrijven stimuleren om maanstof te ontginnen, en daarmee de ruimtevaart verder te commercialiseren.

Of dit in strijd is met het Ruimteverdrag uit 1967, waarin landen hebben afgesproken geen hemellichamen te kunnen claimen? Volgens de NASA niet. Commerciële bedrijven van over de hele wereld kunnen op de oproep van de ruimtevaartorganisatie reageren en de NASA claimt de maan strikt genomen niet – wel samples maangrond.

Overigens spreken we in KIJK 10/2020 – de editie die vanaf donderdag in de winkel ligt – over deze en meer ruimteverdragen met Tanja Masson-Zwaan.

Bronnen: blogs.nasa.gov, Space.com

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!