‘Soms schreeuw ik naar mijn tv, en dat komt door KIJK’

KIJK-redactie

18 september 2020 09:00

Vikings netflix-serie

Serie- en filmmakers kunnen nogal losjes omgaan met feiten, vindt hoofdredacteur André Kesseler. Dat geldt ook voor de Netflix-serie Vikings.

Soms schreeuw ik naar mijn tv, en dat heeft alles te maken met KIJK. We zijn op de redactie continu op zoek naar de feiten, logica en de waarheid. Dan trek ik het vaak slecht dat ‘hunnie van de televee’ – en dan vooral serie- en filmmakers – daar nogal losjes mee omgaan.

Lees ook: ‘De rol van waterstof lijkt allerminst uitgespeeld’

In discussie met de tv

Zo zat ik kortgeleden naar de serie Another Life te kijken, waarin een team op een maandenlange ruimtemissie gaat. Je zou verwachten dat zo’n groep wordt samengesteld uit mensen die een beetje met elkaar op kunnen schieten. Maar niet dus. Ze zijn nog maar net buiten de dampkring of ze proberen elkaar al de hersens in te slaan. Dat is dan zo’n moment dat ik in discussie ga met mijn tv. Waaaarom zou je…? Weeeelke idioot… ?

Mijn verwachtingen waren dan ook niet erg hooggespannen toen ik aan S01E01 van Vikings begon. Deze Netflix-serie volgt het verhaal van Ragnar Lothbrok die de kunst van het navigeren ontdekt en daardoor op overzeese rooftochten kan gaan.

Vikingen-kennis

Nou ben ik geen ‘vikingoloog’, maar wel nieuwsgierig en dus zocht ik antwoord op de vraag hoe historisch onderbouwd Vikings is. Omwille van de spanning en het verhaal hebben de makers zich kennelijk wat vrijheden veroorloofd. In een van de afleveringen wordt bijvoorbeeld iemand gekruisigd, terwijl die straf in Brittannië vier eeuwen eerder al was verboden. En de Vikingen die in de serie in het jaar 793 een aanval op het kloostereiland Lindisfarne uitvoeren, zijn dezelfde Vikingen die Parijs belegeren. Iets dat in werkelijkheid pas in 845 gebeurde.

Maar verder lijkt het mee te vallen. Michael Hirst, de schrijver van de serie, zei terecht: “Een historische weergave van de Vikingen zou honderden kijkers trekken. Wij moeten er miljoenen bereiken.” Dat snap ik, en omdat Hirst er geen al te stupide dingen in heeft gestopt, ben ik blijven kijken.

Gelukkig is daar Leo Polaks geweldige artikel (pagina 14 en verder), dat ons kennis laat maken met de échte Vikingen. Wat dreef ze de zee op? Waarom sloeg hun oorspronkelijke handelsgeest zo plotseling in moordlust om? En nog veel meer. Dus ga lekker Netflixen. En als je wilt weten hoe het werkelijk zat, lees je gewoon het verhaal in KIJK.

Deze redactioneel staat ook in KIJK 10/2020.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!