Waarom word je soms misselijk van de honger?

KIJK-redactie

26 oktober 2020 15:00

misselijk

Als je te lang niets gegeten hebt, word je soms misselijk. Onhandig, want je hebt dan geen trek in eten. En als je niets eet, blijf je honger houden. Enzovoort, enzovoort, tot in het einde der calorieloze tijden.

“Wat er in je lichaam allemaal gebeurt in reactie op vasten en eten is erg ingewikkeld, maar wel heel interessant”, vindt maag-darm-leverarts Maarten Tushuizen van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Lees ook:

Ghreline

“Zowel je zenuwstelsel als allerlei hormonen spelen een rol. Als je bijvoorbeeld iets lekkers ziet, krijg je al meer speekselproductie en ook je maag reageert.” De maag en de darmen reageren ook op de aanvoer van voedingstoffen, of het gebrek daaraan. Dat doen ze onder andere door hormonen aan te maken.

“Het hormoon ghreline, geproduceerd door de maagwand, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je honger krijgt. Ghreline geeft vooral effecten op de hypothalamus, het deel van je hersenen waar ook je emoties zitten. Zo voel je dat je honger hebt. Maar ghreline zet ook je maag aan tot rommelen. En omdat je maag nooit helemaal leeg is, kun je daar misselijk van worden.” In je maag zit namelijk altijd wat speeksel – je slikt per dag zo’n 1,5 liter speeksel door – en maagzuur.

Honger verdrijven

Maar dat is niet het enige. “Verschillende hormonen die betrokken zijn bij honger en verzadiging, zoals ghreline, glucagon en leptine, reageren op elkaar. In sommige omstandigheden kan daarbij een overcorrectie optreden die tot misselijkheid leidt. We begrijpen nog niet heel goed hoe dat komt. Net als ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen, dat blijft ook een onbegrepen fenomeen.”

Een oplossing is er gelukkig wel, in ieder geval voor misselijkheid door de honger. “Neem een heel klein beetje zoetigheid, bijvoorbeeld een slokje suikerwater. Je bloedsuikerspiegel stijgt dan enigszins, waardoor de misselijkheid snel verdwijnt.” En daarna kun je alsnog iets vullends naar binnen werken om de honger te verdrijven.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!