Robotboten getest in Amsterdam

Astrid Kromhout

27 oktober 2020 16:29

Roboat robotboot met passagiers

Voor het eerst hebben autonome boten een proefvaart met twee passagiers gemaakt door de Amsterdamse grachten.

Voordat toeristen met een onbemande rondvaartboot Amsterdam kunnen verkennen, moet er nog wat water door de grachten stromen. Maar met het nieuwe prototype robotboot van ontwikkelaars MIT en het Amsterdam Institute for Metropolitan Solutions komt dit toekomstbeeld wel wat dichterbij. Hiermee zetten ze een belangrijke volgende stap in het project Roboat (waar we al eerder over schreven). Deze proefversie, de Roboat II, is twee meter lang, kan zelfstandig navigeren en mensen vervoeren.

Lees ook:

Roboat met passagiers

De Roboat II voer drie uur lang door de Amsterdamse grachten en slaagde met vlag en wimpel voor zijn test. Het bootje gebruikte daarvoor het nieuwe Simultaneous Localization and Mapping-algoritme (SLAM). Het berekent hiermee de snelste route naar zijn bestemming en past zijn route onderweg continu aan terwijl zijn lidar, gps- en andere meetinstrumenten de omgeving in de gaten houden. Twee onderzoekers maakten een rondvaart om te demonstreren dat de testboot ook passagiers kan vervoeren.

Het MIT testte bovendien hoe de bootjes als een soort zwerm samen zouden kunnen bewegen. Daarvoor gaf het team één schip de leiding waarna de andere het moesten volgen door steeds de afstand en snelheid van hun grote roerganger in te schatten. Daarmee willen de onderzoekers het algoritme leren hoe het met andere vaartuigen kan samenwerken bij transport over water. 

Het uiteindelijke doel is dat de onbemande boten vier tot zes personen zelfstandig over water kunnen vervoeren, als een soort watertaxi’s. Ook zullen de Roboats geschikt zijn voor vrachtvervoer, autonoom milieuvervuiling kunnen monitoren en gezamenlijk een brug vormen als bijvoorbeeld een pont tijdelijk niet kan werken. Het project begon vier jaar geleden en moet over een jaar de definitieve robotboot opleveren. 

Bronnen: New Atlas, RTL Nieuws

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!