De beste KIJK-covers en -artikelen van 2020

Laurien Onderwater

29 december 2020 09:00

KIJK-covers

Wat waren de beste KIJK-artikelen en mooiste covers van het jaar 2020? De redactie heeft zo zijn voorkeur.

Ook dit jaar heeft de KIJK-redactie keihard zijn best gedaan om intrigerende artikelen en toffe covers tot op je deurmat en in de schappen af te leveren. Maar we hebben natuurlijk allemaal onze favorieten. Lees welke artikelen en covers er voor het KIJK-team uitspatten.

Hoofdredacteur André

Cover

“De mooiste cover van dit jaar vind ik KIJK 8 met als hoofdonderwerp The Lost Patrol. Het verhaal gaat over Flight 19, een groep Grumman Avenger-toestellen die in december 1945 tijdens een trainingsmissie boven de legendarische Bermudadriehoek spoorloos verdween. Bert van den Broek, ‘photoshoppeur extraordinaire’ maakte daar een fantastische plaat bij. Een echte ouderwets fraaie KIJK-cover. Zo eentje die je eigenlijk aan de muur wilt hangen.”

Favoriete artikel

“Er zijn er natuurlijk veel meer, maar als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor het artikel van Hidde Middelweerd uit KIJK 9 over de strijd tussen elektrische auto’s en die op waterstof. Op waterstof rijden is een gevalletje oorzaak en gevolg. Er zijn geen waterstofauto’s omdat je bijna nergens kunt tanken en er zijn geen tankstations omdat er toch geen waterstofauto’s komen. Intussen worden elektrische auto’s steeds populairder. Maar de strijd lijkt nog niet gestreden. Er zitten zoveel voordelen aan waterstof dat het best eens de brandstof van de toekomst zou kunnen worden. Hidde doet heel mooi uit de doeken hoe dat precies zit.”

Coördinerend redacteur Naomi

Cover

“Lang hebben we nagedacht over de omslag voor KIJK 2, waarop het artikel over bizarre toepassingen van atoomenergie zou prijken. Totdat er tijdens een redactievergadering een lichtje ging branden. Waarom doen we geen explosie in een lamp? Bij atoomenergie denk je immers al gauw aan een ontploffing en een lampje staat symbool voor een idee. En dit plan pakte als je het mij vraagt bijzonder goed uit. Een spannende, originele cover die ook nog eens mooi van kleur is.”

Favoriete artikel

“Op het moment dat we bezig waren met het zomernummer van KIJK, zag ik via Instagram een bericht over Jayme langskomen. Dit is een jongetje met de slopende neuromusculaire aandoening SMA. Zijn ouders haalden geld op om hem het medicijn Zolgensma te kunnen geven, een gentherapie die het ontbrekende gen dat Jayme nodig had terug in de cellen van zijn lichaam brengt. In het zomernummer zat toevallig een artikel over gentherapie dat ik met heel veel interesse heb gelezen. Met geavanceerd knip- en plakwerk proberen onderzoekers niet alleen Jayme een kans op een fijne toekomst te geven, maar nog veel meer mensen met genetische aandoeningen. Een puik geschreven stuk van Hidde Middelweerd over een veelbelovende techniek.”

Beeldredacteur Margriet

Cover

“Ik ga voor de cover van KIJK 12. Het is niet per se de mooiste, in de zin van wat een mooi beeld, maar wel de meest intrigerende. Onbekende jongemannen kijken je aan. Het zijn slachtoffers van WO II die worden geïdentificeerd met behulp van de wetenschap van nu. Daarmee krijgen nabestaanden hun verloren familieleden terug en dat is wel heel mooi!”

Favoriete artikel

“Als beeldredacteur is het heel verleidelijk om voor een mooi beeldverhaal te gaan, want daar hadden we er veel van dit jaar: van stormen via microscopische opnames tot onderwater- en dronefoto’s. Toch ga ik voor het artikel dat bij mijn coverkeuze hoort: Identiteit onbekend. Uit tekst en beeld spreekt het respect waarmee de mensen van de Landmacht hun werk doen. Het is een pakkend artikel door de reportage-vorm. KIJK-redacteur Laurien Onderwater was ter plekke en neemt de lezer mee. Mooi!”

Redactie-assistent Lysette

Cover

“De cover van KIJK 8 is mijn lievelingscover dit jaar. Terug naar de roots van KIJK, een old school cover die zowel qua sfeer (spannend, dreigend en intrigerend) als onderwerp (mysterie en vliegtuigen) doet denken aan de tijd dat KIJK een geïllustreerd weekblad was.” 

Favoriete artikel

“Het verhaal over de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht is mijn favoriet. Mijn moeder is een Amsterdams oorlogskind. Haar haat en woede richting ‘de Duitsers’ zaten zo diep dat ze voor mij voelbaar waren in mijn jeugd. De tegenstellingen en (voor mijn gevoel) de tegenstrijdigheden zijn zó groot. Waar militairen die drie generaties geleden dienstplichtig waren, de kans liepen om door ‘een Duitser’ vermoord te worden of zelf een ander mens te moeten vermoorden, zijn nu, 75 jaar later, militairen hun carrière aan het wijden en alles op alles aan het zetten om de oorlogsslachtoffers (waaronder ook ‘die Duitsers’) een laatste eer te kunnen bewijzen. Persoonlijk denk ik dat je als militair geen eervollere functie kan hebben dan dat. Hulde. Ook hulde voor degene die het verhaal zo mooi optekende.”

Redacteur Laurien

Cover

“De fraaiste omslag is die van KIJK 1 waarop de grootste telescoop ter wereld, die nog in aanbouw is, prijkt. Toen het ontwerp af was, dacht ik: “Ja, fijn! Echt een KIJK-cover.” Hoewel het hier niet om een foto, maar een illustratie gaat, oogt de telescoop wel echt. En dat vind ik knap gedaan van Danny van de Wiel, vormgever Arnold Ritter en beeldredacteur Margriet Bokeloh.”

Favoriete artikel

“Erg blij werd ik van het interview met verouderingsonderzoeker David van Bodegom in KIJK 1, dat columnist en wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen schreef. Het artikel begint al direct met een uitgebreide sfeerbeschrijving, waardoor het lijkt alsof je in Van Bodegoms huiskamer staat. Volgens mij is zijn hele huis een rariteitenkabinet (jaloers!). Dat heeft Ronald knap gedaan. Verder voert Van Bodegom razend interessant onderzoek uit naar veroudering van mens en dier. Ik wist bijvoorbeeld niet dat voor veel dieren, ook mensen, geldt dat gecastreerde mannen langer leven. Of dat inktvissen en octopussen na het paren en eieren leggen onmiddellijk een plek zoeken om te sterven. Als je het interview nog niet hebt gelezen, ga dat dan zeker doen.”

Marketeer Natasja

“Ik ben dol op mysteries! De Bermudadriehoek is daar absoluut één van. Voor mij doet de cover van KIJK 8 eer aan het gezegde ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Het onderwerp is direct herkenbaar én prikkelend genoeg om meer te willen lezen.”

Favoriet artikel

“Gek genoeg gaat mijn favoriete artikel ‘Identiteit onbekend’ (KIJK 12) dan weer over het ontrafelen van mysteries. Dit verhaal gaat over het eervolle werk van de Koninklijke Landmacht om anonieme oorlogsslachtoffers hun naam terug te geven. Ontzettend mooi om te lezen hoe wetenschap, technologie, mens en maatschappij hier samenkomen. Het blijft bijzonder als de toekomst iets kan betekenen voor het verleden. Hopelijk kunnen de nabestaanden dankzij dit initiatief het verlies van een dierbare een plekje geven.”

Natuurlijk horen we ook graag wat jouw favoriete KIJK-artikelen en – cover van 2020 zijn.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!