Tien 1 aprilgrappen

KIJK-redactie

01 april 2021 09:00

1 aprilgrappen

Laat je jezelf makkelijk in de maling nemen? Dan heb je vast een hekel aan 1 april. Op die datum halen we van oudsher lolligheden en ijzersterke grappen uit. Ter inspiratie tien hoogtepunten uit een rijke traditie.

Lees ook:

1) Handige hamburger

In paginagrote advertenties kondigde Burger King de ‘Linkshandige Whopper’ aan. De fastfoodketen had de hamburger “speciaal ontworpen voor de 32 miljoen linkshandige Amerikanen”. Het nieuwe broodje had dezelfde ingrediënten als de klassieker, maar de positionering was 180 graden gedraaid – zodat het gewicht ideaal werd verdeeld voor linkshandige eters. Daags na 1 april 1998 werd het geintje opgebiecht, nadat er al lange rijen voor de kassa’s hadden gestaan.

2) Balspel

“Dit geheim kan niet langer verborgen blijven”, stelt het Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated in 1985. Het beschrijft hoe Sidd Finch met 270 kilometer per uur een honkbalbal gooit – 100 kilometer sneller dan het record. De 28-jarige leert zijn speciale techniek in het Tibetaanse bergplaatsje Po, dat hij bezoekt om zijn stiefvader te herdenken die aldaar in een vliegtuigcrash omkwam. Helaas twijfelt het supertalent of hij honkballer wil worden of professioneel hoornspeler. Tweeduizend lezersbrieven volgen, totdat Sports Illustrated het ‘geheim’ opbiecht.

3) Zweverig

“Nú springen!” zei astronoom Patrick Moore op de Engelse radio. Precies op dat moment in 1978 stond Pluto, vanaf de aarde gezien, exact achter Jupiter. En de aantrekkingskracht van die twee samen verminderde onze zwaartekracht: het zogeheten Jovian-Plutonian Gravitational Effect. Een minuut na het commando werd het station overspoeld door telefoontjes van mensen die hun vreemde zweefervaringen wilden delen. Dat Moore een grapje uithaalde, zette hen vast weer met beide benen op de grond.

4) Bel-hamels

De beroemde Big Ben, de klok in de toren van het Palace of Westminster, doet het altijd goed als 1 aprilgrap. In 2012 werden de Engelsen in de maling genomen met de mededeling dat de toren binnenkort de Elizabeth Tower zou gaan heten. Dat was niets vergeleken met 1980, toen de Britse omroep BBC bekendmaakte dat de klok zélf werd vervangen – door een modern, digitaal exemplaar. Wederom een sterk staaltje Engelse humor.

5) Goochelaars

Google is een grote grappenmaker. In 2012 introduceerde de zoekmachine een multitask-mode (met twee cursors tegelijk), een zelfstandig rijdende auto (voor blinden), een eigen snoepreep (genaamd Google Fiber), een 8-bit-versie van Google Maps (speciaal voor oude Nintendo-spelcomputers) en een door morsecode bediend e-mailprogramma (Gmail Tap). Niemand geloofde er iets van, net als toen Google op 1 april 2004 de mailservice Gmail presenteerde – alleen was dat laatste net géén grap.

6) Oplossing fileleed

“De Haagse VVD-gemeenteraadsfractie wil dat het stadsbestuur een spitsverbod instelt voor mensen met een uitkering. De partij stelt dat dit nodig is om te zorgen dat mensen die bijdragen aan de economie niet langer tijd en energie hoeven te verspillen met filerijden en opeengepakt in de tram vastzitten. Vandaag hebben VVD’ers Arjen Lakerveld en Boudewijn Revis hiertoe een initiatief gepresenteerd.” Dit geruchtmakende persbericht verscheen in 2012. Raad eens op welke datum…

7) Voorwaarts mars

De razend rijke – en ietwat excentrieke – zakentycoon Richard Branson heeft niet alleen een platenlabel maar ook een telefoonbedrijf, luchtvaartmaatschappij, spoorwegonderneming en frisdrankenfabriek. Met dat in het achterhoofd was het dus niet zo raar toen hij in 2008 zijn Project Virgle aankondigde: een missie om vanaf 2010 de planeet Mars te koloniseren en op de rode rots de stad Virgle City te stichten. Maar helaas…

8) IJskoude heethoofden

Nooit kreeg magazine Discover zo veel post als na het bericht over een in 1995 op Antarctica ontdekte diersoort. Deze hotheaded naked ice borer (zie foto bovenaan dit artikel) heeft op zijn kop een uitsteeksel vol bloedvaten, dat zo warm wordt dat hij zich dwars door het ijs kan smelten. Briefschrijvers doorzagen de mop en reageerden met wetenschappelijke humor: ze stelden ijskoud dat het wezen allang bekend was en dat de lichaamstemperatuur niet 110 maar 107,6 graden bedroeg.

9) ‘Doe maar die olifant’

De Antwerpse Zoo gaat dicht, schreef de Gazet van Antwerpen in 1973, dus de beesten moeten weg. Iedereen mocht gratis één dier komen afhalen, mits de nieuwe eigenaar zelf voor vervoer zorgde. Op 1 april kwamen zo’n tweehonderd mensen opdagen. Sindsdien wordt er traditiegetrouw wraak genomen: elk jaar bellen op de internationale grappendag honderden mensen naar de zoo, om te vragen naar ‘meneer De Leeuw’ of ‘mevrouw De Vis’.

10) Rare road runner

Toen de Japanse hardloper Kimo Nakajimi in 1981 aan de marathon van Londen meedeed, stond er een vertaalfout in zijn wedstrijdreglement: terwijl de race 26 mijl lang was, had deze renner begrepen dat de wedstrijd 26 dagen duurde. Volgens nieuwsberichten rende Nakajimi nog steeds rond… ergens in Engeland. De Britse krant de Daily Mail, die de grap bedacht, huurde zelfs hardlopers in om zich voor te doen als Nakajimi en mensen te foppen.

Dit lijstje van tien topvrouwen staat ook in de Know How-special De 10.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!