NASA’s Marshelikopter schiet eerste foto

Laurien Onderwater

07 april 2021 14:00

Marshelikopter Ingenuity

Ingenuity is ontwaakt en deelt zijn uitzicht met ons aardlingen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft al een hoop primeurs te pakken met zijn nieuwste Marsmissie. Zo is Perseverance het grootste, zwaarste en meest geavanceerde voertuig dat de NASA tot nu toe richting Mars heeft gestuurd.

Bovenop dat technologische hoogstandje heeft Perseverance ook nog een sidekick: Ingenuity, de eerste Marshelikopter. Die heeft onlangs zijn debuut gemaakt op de planeet (daarvoor zat hij nog veilig opgeborgen in de Marsrover) en trakteert de wereld nu op een vakantiekiekje.

Lees ook:

ingenuity
De eerste foto die Ingenuity van Mars nam. Bovenaan de plaat zie je twee wielen van Marsrover Perseverance. © NASA/JPL-Caltech

Voorproefje

Toegegeven, het is niet het mooiste shot van het Marsoppervlak, maar de foto is evengoed bijzonder. De lage-resolutieplaat is genomen op 3 april toen Ingenuity nog onder Perseverance stond nadat hij de ‘vrije val’ van ruim 10 centimeter had overleefd. Bovenaan de foto zie je de wielen van de rover. De opname is een bescheiden voorproefje van wat eraan zit te komen; zodra het vliegtuigje de lucht in gaat, zal het hoge-resolutiebeelden van zijn omgeving in kleur maken op hoogtes van enkele meters.

Ingenuity
Op 4 april zette Marsrover Perseverance zijn sidekick Ingenuity op de gevoelige plaat. © NASA/JPL-Caltech

Ander goed nieuws is dat Ingenuity zijn eerste nacht op Mars heeft overleefd, meldt de NASA. En dat is een grote opluchting. De temperaturen in de Jezero-krater kunnen ’s nachts dalen tot -90 graden Celsius. Gevoelige elektronische componenten en batterijen kunnen bij deze temperaturen beschadigd raken. En omdat Ingenuity niet meer gekoppeld is aan Perseverance moest het helikoptertje voor zijn eigen warmte zorgen. De stroom daarvoor haalt het uit zonne-energie.

Op 11 april begint Ingenuity aan zijn eerste van vijf vluchten. Die zullen maximaal 90 seconden duren. Vanwege de enorme afstand naar Mars kan de heli uiteraard niet rechtstreeks worden bestuurd; hij voert de testvluchten dus uit volgens een voorgeprogrammeerd plan.

Bronnen: NASA, Gizmodo, Space

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!