Timelapse: vier decennia aardse verandering

Karlijn Klei

17 april 2021 09:00

Met de vernieuwde Google Earth-functie Timelapse zie je nog beter hoe de wereld de afgelopen 37 jaar veranderd is. Dat levert indrukwekkende beelden op.

Sinds de lancering van Google Earth bijna 20 jaar geleden, is de online kaartendienst bron geweest van menig bijzondere, grappige en soms erg verwarrende screenshots. In de grootste update sinds 2017 is aan Google Earth onlangs een nieuw aspect toegevoegd: tijd. Met de Google Timelapse-functie kun je tijdens je virtuele reis de klok bijna vier decennia terugdraaien.

Lees ook:

Satellietbeelden

Met de functie kun je zien hoe ons aardoppervlak de afgelopen 37 jaar veranderd is. Je kunt inzoomen op de ontwikkeling van je eigen woonwijk, maar bijvoorbeeld ook op de razendsnelle bouw van Dubai (zie openingsbeeld) of Las Vegas, of – veel minder leuk – op het verdwijnende ijs en bos in bijvoorbeeld Alaska en de Amazone, respectievelijk.

Voor de filmpjes (2D of 3D) gebruikte Google meer dan 24 miljoen satellietbeelden die onder meer het Amerikaanse satellietfotografieprogramma Lansat en Europese tegenhanger Copernicus tussen 1984 en 2020 maakten.

Het kostte meer dan twee miljoen uur rekenwerk, verdeeld over de duizenden machines om die biljarden (een 10 met veertien nullen) pixels te verwerken tot de wereldwijde 4,4 terapixel mozaïekvideo, zo schrijft Google. Dat is het equivalent van 530.000 video’s in 4K-format.

Klimaatverandering

Google stelt dat Timelapse een rol kan spelen bij de bewustwording van de effecten van klimaatverandering en andere milieuproblemen op onze planeet. De beelden zijn er zeker indrukwekkend genoeg voor. Toch stipte de BBC nog even aan hoeveel energie de datacentra wel niet slurpen – ook al zijn die volgens Google volledig energie-neutraal.

Google is van plan het timelapse-project in ieder geval het komende decennium jaarlijks te updaten.

Bronnen: Google, BBC News

Beeld: Google

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!