‘Die mannengriep bestaat dus niet’

KIJK-redactie

23 april 2021 09:00

mannengriep

Mannen die kermend met griep op de bank liggen, zouden hier volgens onderzoek alle recht toe hebben: ze lijden meer onder griepvirussen dan vrouwen. Daar klopt dus niets van, zegt Ronald Veldhuizen.

Griep, grieper, griepst. Wie denkt dat rond het coronavirus onzin rondgaat, heeft gelijk. Maar je zou haast vergeten dat voor die andere virusziekte, griep dus, mensen eeuwen de tijd hebben gehad om allerlei rare praatjes te verzinnen. En reken maar dat die na de pandemie allemaal terugkomen.

Lees ook van Ronald:

Griepmythe

Er is één mediagenieke griepmythe die met kop en schouders uitsteekt boven de gebruikelijke achterhaalde wijsheden, zoals die over hoe tocht griep veroorzaakt (nope), of hoe een opengesneden ui naast je bed griepklachten vermindert (jakkes, nee). Nee, dé griepmythe die al jaren in lifestylemagazines en kranten opduikt, is dat er zoiets zou bestaan als de mannengriep.

Het verhaal gaat zo: mannen die met griep op de bank liggen, staan bekend als enorme zeurpieten die eindeloos jammeren om thee, honing en paracetamol. Maar dat gemiep zou terecht zijn, want – en nu komt het – uit onderzoek zou blijken dat mannen, door een zwakkere afweer en hormoonspiegels, meer dan vrouwen lijden onder het griepvirus.

Wie “uit onderzoek blijkt” zegt, moet ook het onderliggende onderzoek goed lezen. Dat gebeurde dus juist níét toen het serieuze medische tijdschrift The BMJ in 2017 een artikel afdrukte van de Canadese arts Kyle Sue, die enkele studies samenvatte die zouden aantonen dat de mannengriep een echt ding is. Wereldnieuws werd het. Maar: Sue bleek nogal slordig en bevooroordeeld te hebben gewerkt, ontdekte de wetenschapsjournalist Hans van Maanen, een van de scherpste onzinontkrachters in ons land (en van wie ik de kneepjes van het vak leerde kennen).

Griep, grieper, griepst

Ik ben gaan meelezen, en verhip: geen enkele studie, maar dan ook echt geen enkele, laat overtuigend zien dat mannen consistent harder geveld worden door de griep dan vrouwen. Zo zijn er geen bijzondere verschillen in symptomen te vinden: mannen komen net zo vaak met griepklachten bij de huisarts, al melden vrouwen ietsje vaker meer dan één klacht. Qua sterfte is het plaatje ook al zo’n mengelmoes, afhankelijk van hoe je kijkt. Vrouwen hebben wel consistent vaker afweerproblemen. Er zijn dus heus sekseverschillen, maar ze gaan alle kanten op.

Die mannengriep bestaat dus niet. Al zal dat menige man er niet van weerhouden om met een griepje op de bank lekker te jammeren om op zijn wenken bediend te worden. Als je dan toch griept, doe je dat op zijn griepst.

Deze column staat ook in KIJK 4/2021.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!