Kun je opspattende modder voorkomen?

KIJK-redactie

29 juli 2021 09:00

modderspatten

Het heeft al flink wat dagen geregend, resulterend in (modder)poeltjes op de weg. Hoe voorkom je al fietsend dat je spetters op je rug krijgt?

Mijn vouwfiets heeft geen achterspatbord, meldt Jacqueline Eenens. “Als de weg nat is en ik hard fiets, krijg ik modderspatten op mijn rug. Hoe hard mag ik fietsen om dat te voorkomen?”

Lees ook:

Middelpuntvliedende kracht

Dat zul je altijd zien: die druppels komen precies rond het hoogste punt van de band af. Komt dat doordat de snelheid van de band, en daarmee de middelpuntvliedende kracht, daar het hoogst is?

Nee, dat lijkt misschien zo, maar dan denken we aan de snelheid ten opzichte van de weg. Wat ertoe doet is de snelheid ten opzichte van het middelpunt van draaiing, en dat is de as. En ten opzichte van de as is de snelheid van de band overal even groot. Dus op elk punt hebben de druppels een even grote kans om van de band af te komen, alleen bezorgen de meeste spetters ons geen last. Als de druppels in de buurt van het hoogste punt van de band willen komen, moet de middelpuntvliedende kracht groter zijn dan de zwaartekracht.

Modderspatten voorkomen

Dat blijkt voor een gewone fiets bij 7 km/u te gebeuren. Maar dan moeten de druppels ook nog voldoende snelheid hebben om onze rug te bereiken. Dat blijkt bij ongeveer 12 km/u te zijn. Heeft een vouwfiets met zijn kleine wielen hier een extra nadeel? Dat moet haast wel. Immers, de middelpuntvliedende kracht is gelijk aan mv2/R, met m de massa, v de snelheid en R de straal van het wiel. Bij een zekere snelheid v wordt de middelpuntvliedende kracht dus groter als R kleiner wordt. Vervelend voor de vouwfiets.

Maar we boffen. Want het zadel staat door die kleine wielen ook een stuk hoger, dus moeten de druppels extra veel snelheid hebben om onze rug te bereiken. Per saldo blijkt die 12 km/u ook voor vouwfietsen wel safe om modderspatten op de rug te voorkomen. Goed om te weten als we in onze mooiste kleren op weg zijn naar een belangrijke afspraak.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Jo Hermans

Beeld: Shutterstock

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!