Door kinderen ontdekt fossiel blijkt nieuwe soort oerpinguïn

Karlijn Klei

18 september 2021 15:00

oerpinguïn

Het fossiel dat kinderen jaren geleden in Nieuw-Zeeland vonden, blijkt nog specialer dan gedacht: het is afkomstig van een nieuwe soort vroege pinguïn.

Je hoeft geen doorgewinterde wetenschapper te zijn om bijzondere ontdekkingen te doen. Dat blijkt uit de vondst van een groot, bijzonder goed bewaard gebleven pinguïnfossiel door een groep Nieuw-Zeelandse schoolkinderen in 2006. De ‘oerpinguïn’ die tussen 27,3 en 34,6 miljoen jaar geleden leefde, blijkt een nog niet eerder beschreven soort te zijn. Dat stellen paleontologen nu, 15 jaar na de vondst, in het Journal of Vertebrate Paleontology.

Lees ook:

Nieuwe soort

De kinderen spotten het fossiel tijdens een veldreisje met de Hamilton Junior Naturalist Club (JUNATS) in Kawhia Harbour op het Nieuw-Zeelands Noordereiland. Elf jaar later, in 2017 doneerde JUNATS het fossiel aan het lokale Waikato Museum. Als onderdeel van de collectie, kregen paleontologen van onder meer de Massey-universiteit het onder hun neus.

Alsof de vondst van een groot, keurig in siltsteen ingekapseld pinguïnfossiel voor de kinderen nog niet gaaf genoeg was, blijkt het nu, jaren na voorzichtig uit de grond geplukt te zijn, volgens de paleontologen om een nog niet eerder beschreven soort te gaan.

oerpinguïn
Giovanardi et al/Journal of Vertebrate Paleontology (2021)

3D-scans

Het team bracht het fossiel met 3D-scans in beeld. Zo konden ze niet alleen een replica printen en die naar JUNATS sturen, met het digitale skelet konden de onderzoekers de botten van de zwart-witte vogel vergelijken met die van andere pinguïns.

Hoewel de vogel veel gemeen had met andere vroege, Nieuw-Zeelandse pinguïns, schrijven de onderzoekers dat Kairuku waewaeroa, zoals ze hem doopten, veel langere poten had dan andere soorten. Hierdoor was hij ook groter; mogelijk zo’n 140 cm. De onderzoekers denken dat de poten wellicht ook de zwemsnelheid beïnvloedden en hoe diep de oerpinguïn kon duiken.

Kairuku waewaeroa leefde waarschijnlijk tussen 27,3 en 34,6 miljoen jaar geleden toen Kawhia en het omliggende gebied Waikato, grotendeels onder water lagen.

Bronnen: Journal of Vertebrate Paleontology, EurekAlert!

Beeld: Giovanardi et al/Journal of Vertebrate Paleontology (2021)

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!