‘Vrouwen zijn net zo competitief als mannen’

Marysa van den Berg

02 november 2021 08:33

vrouwen

In tegenstelling tot wat veel mannen denken, kunnen ook vrouwen strijdbaar zijn in het knokken voor de winst, wijst nieuw onderzoek uit – zolang ze de winst maar kunnen delen met de verliezers.

Vrouwen bereiken nog altijd minder vaak topposities binnen bedrijven dan mannen. Daarvoor bestaan verschillende theorieën (en fabels). Een ervan is dat er sekseverschillen zijn in de vaardigheden die voor zulke functies vereist zijn. Een andere is dat vrouwen minder competitief zijn.

Lees ook:

De Amerikaanse psychologen Mary Rigdon (University of Arizona) en Allessandra Cassar (University of San Francisco) besloten die laatste theorie te testen in een serie experimenten, waarover ze in Proceedings of the National Academy of Science publiceren. Ze nodigden 238 mensen (met ongeveer gelijke man-vrouw-verdeling) uit om rekensommen te maken. De deelnemers werden verdeeld in teams van elk vier personen.

Meedelen in de prijs

In de eerste ronde moest iedereen hetzelfde doen. De deelnemers kregen getallen te zien met twee cijfers achter de komma. Daarvan moesten ze er twee kiezen die opgeteld 10 waren. Ze kregen hier 2 minuten de tijd voor. Elke deelnemer ontving 2 dollar per rekensom die het team oploste.

In de volgende ronde werden de teams verdeeld over twee groepen. Een groep moest nieuwe rekensommen oplossen, waarbij alleen de twee best scorende teamleden een prijs ontvingen: 4 dollar per persoon. De twee verliezers kregen niks. Ook in de andere groep kreeg de top 2 geld, maar nu hadden de winnaars de keuze om één verliezer te laten meedelen in de prijs.

Winnaar-pakt-alles-model

Vervolgens mochten de deelnemers in de derde ronde kiezen voor een prijzenschema. Er was de optie van de gegarandeerde winst van 2 dollar voor iedereen, ongeacht bijdrage in het aantal opgeloste sommen (zoals ronde één). En er was de competitie aangaan met de potentiële kans op 4 dollar voor alleen de twee beste rekenaars (tweede ronde). De hamvraag was: maakte het in dat laatste scenario nog wat uit of er de mogelijkheid was tot het delen van de prijs?

Voor mannen maakte het maar weinig verschil. Zij kozen slechtst 1 procent vaker voor het winnaar-pakt-alles-model wanneer delen mogelijk was. Maar voor vrouwen bleek dit detail erg belangrijk te zijn. Het percentage vrouwen dat voor competitie koos steeg namelijk van 35 naar 60 procent wanneer ze de verliezers mochten laten meedelen in de winst.

Overwinning goedmaken?

Nu hebben Rigdon en Cassar ook nagedacht over het waarom hiervan. Een van de ideeën die ze hierover hebben is dat vrouwen misschien de overwinning willen ‘goedmaken’ met de verliezers door hun winst met hen te delen.

Een nieuw experiment van de twee onderzoekers moet hier meer licht op gaan schijnen. Tot die tijd hebben ze nog wel een tip voor bedrijfsbazen: hogere functies zullen wellicht meer vrouwen trekken wanneer je wat meer sociale en empathische taken toevoegt.

Andere waardering

Volgens diversiteitspycholoog Naomi Ellemers (Universiteit Utrecht) is de uitkomst van het onderzoek niet verrassend. “Het sluit goed aan bij andere studies over de redenen dat mannen en vrouwen wel of niet gemotiveerd worden door competitieve systemen.” De verleiding is volgens haar groot om te denken dat deze vorm van strijdbaar gedrag van vrouwen aangeboren of hormonaal bepaald is. “Er zijn onderzoeken die laten zien dat competitieve acties van mannen en vrouwen anders gewaardeerd en beloond worden door de buitenwereld. Zelfs als vrouwen precies hetzelfde doen als mannen roept dat andere reacties op.”

Bronnen: PNAS, University of Arizona via EurekAlert!

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!