Jetpack breekt records

André Kesseler

02 juni 2011 10:00

Het bedrijf Martin Jetpack heeft in Nieuw Zeeland een nieuw record gevestigd.

“De toekomst van Jetpack-reizen, “zo juicht het persbericht, “is een stap dichterbij gekomen na de record breaking test in de Martin Jetpack. De Jetpack schoot de lucht in met een snelheid van 800 voet per minuut en bereikte een hoogte van 5000 voet.” Kort daarna ontvouwde de parachute zich en landde de machine, inclusief crash test dummy, weer netjes op aarde.

Het klinkt allemaal super, maar er moeten wel een paar kanttekeningen worden geplaatst. Een klimsnelheid van 800 voet per minuut is omgerekend 243 meter per minuut, wat neerkomt op 4,4 kilometer per uur. En 5000 voet klinkt als veel, maar is slechts 1524 meter.

Daar komt nog bij dat de machine van het Nieuw-Zeelandse bedrijf strikt genomen geen jetpack is. Hij wordt namelijk niet door een straalmotor voortgestuwd, maar door twee flinke, met een 200 pk (150 kW) zware motor aangedreven rotors. Echte jetpacks werken met waterstofperoxide, dat heel heftig reageert op een katalysator als zilver. Als het daarmee in aanraking komt, ontstaat er stoom die onder hoge druk via straalpijpen naar buiten wordt geblazen en de Jetpack van de grond tilt.

Nadeel van die methode is dat je er maar korte tijd (ongeveer een minuut) mee kunt vliegen en tenzij er op dat gebied een belangrijke doorbraak komt, is dit enige manier om jezelf zo door het luchtruim te verplaatsen. De uiteindelijke versie van de Martin Jetpack kan straks ongeveer een half uur in de lucht blijven. Het bedrijf schat de actieradius namelijk op een kleine 50 kilometer bij een snelheid van ongeveer 90 kilometer per uur, maar probeert die prestaties nog wel te verbeteren.

Martin Jetpack kondigt aan dat het binnen anderhalf jaar de eerste machines wil kunnen leveren. Het gaat dan om bemande en onbemande varianten. Het bedrijf denkt aan militaire toepassingen (onbemande observatie of het vervoer van special forces), maar ook aan search and rescue-taken en aan rijke particulieren. De eerste orders zouden inmiddels binnen zijn.

Vorig jaar werd de Martin Jetpack overigens door Time Magazine verkozen tot één van de vijftig beste uitvindingen van het jaar.

Foto’s: Martin Jetpack