Duiven kunnen gezichten onthouden

KIJK-redactie

07 juli 2011 09:00

duif

Wilde duiven blijken in staat om een vriendelijk van een vijandig mens te onderscheiden op basis van hun gezichten.

Een groep wetenschappers van de Parijse universiteit Ouest-Nanterre la Défense kwam tot de conclusie dat duiven zich niet lieten afleiden door rode of oranje jassen bij het herkennen van personen. Feilloos wisten bijna alle duiven een vijandige onderzoeker te ontwijken en hun voer te halen bij een hen vriendelijker gezinde onderzoeker.

Midden in Parijs hulden twee wetenschappers zich in verschillende felgekleurde labjassen die op hoofd, schoenen en handen na het hele lichaam bedekten. Voor zich hadden de twee een identieke betonnen vloer met vogelzaad, waarmee telkens ongeveer honderd duiven gelokt werden. In een trainingssessie joeg een van de twee onderzoekers de duiven steeds weg met wilde armgebaren, terwijl de ander de vogels met een neutrale houding te eten gaf. Vervolgens, in een testsessie, gedroegen beide onderzoekers zich neutraal ten opzichte van de duiven. De vogels werden dus niet meer weggejaagd, maar bleken toch de voorkeur te geven aan het voedsel dat bij de onderzoeker lag die zich eerder ook neutraal had gedragen.

Het experiment werd meerdere keren herhaald, waarbij de twee wetenschappers van jas en positie wisselden. Keer op keer gaf verreweg de meerderheid van de vogels de voorkeur aan het voedsel dat de vriendelijke onderzoeker voor zich had uitgestald. Volgens gedragsbioloog Dalila Bovet, nauw betrokkene bij het onderzoek, is het waarschijnlijk dat de duiven op grond van menselijke gezichtskenmerken verschil kunnen zien tussen twee individuen.

Mogelijk hebben de beestjes deze vaardigheid ontwikkeld door hun intensieve contact met de mens. Al eeuwen bevolken de vliegende ratjes immers steden en zijn ze voor een groot deel afhankelijk van mensen voor hun voedsel. Maar voordat deze bewering hard gemaakt kan worden, is er veel meer onderzoek nodig naar de geestelijke ontwikkeling van duiven.

Bron: Society for Experimental Biology via EurekAlert!

Beeld: German Blanco Photography/CC BY-SA