Vette hap smaakt letterlijk naar meer

kijkmagazine

12 juli 2011 16:00

chips

Al bij de eerste hap van een vette snack start je lichaam met het aanmaken van chemische stofjes. Daardoor wil je maar één ding: meer!

Heb je je weleens afgevraagd waarom het zo moeilijk is maar één handje chips of één patatje te eten? Neurowetenschappers van de Universiteit van Californië wel, en dus besloten zij het fenomeen te onderzoeken. Hun conclusie? It’s all about the chemistry.

De wetenschappers onder leiding van Daniele Piomelli keken wat er gebeurt als ratten vette dingen aten. Op het moment dat het vet werd opgemerkt door de tong, gingen er signalen via de hersenen naar het spijsverteringskanaal. Daar werden, naar aanleiding van het signaal, zogenoemde endocannabinoids uitgescheiden. Dat is een cannabisachtige substantie die verantwoordelijk is voor het honger- en verzadigingsgevoel en die er volgens Piomelli voor zorgt dat je alleen nog maar meer vette dingen wilt eten.

De onderzoekers brengen in zekere zin dus goed nieuws: je kunt er niets aan doen als je helemaal los gaat na het proeven van dat ene chipje. Het fenomeen heeft echter ook mindere kanten. Want waar het vroeger noodzakelijk was je buik rond te eten aan vette voeding als die beschikbaar was, is er in de moderne samenleving absoluut geen gebrek aan vet. We eten met z’n allen juist veel te veel vette voeding, met alle gezondheidsgevolgen van dien.

Toch heeft ook deze wolk een zilveren randje: verder onderzoek naar dit mechanisme zou kunnen leiden tot nieuwe manieren om de hunkering naar vette happen wat in te perken.

Bron: University of California via EurekAlert!