Hersenknooppunt zet verlangen om in gedrag

kijkmagazine

26 juli 2011 16:00

hersenen

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt welk deel van de hersenen verantwoordelijk is voor het realiseren van je verlangens.

Wat bepaalt of je iets wat je heel graag wilt ook echt gaat doen? Dat is de vraag die de neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam wilden beantwoorden. Door middel van hersenscans kwamen zij erachter dat een belangrijk knooppunt in de hersenen, de nucleus caudate, zorgt voor die koppeling tussen verlangen en gedrag. Dat publiceerde het onderzoeksteam afgelopen week in het Journal of Neuroscience.

Het betreffende knooppunt bevindt zich in het emotionele gebied van de hersenen. De caudate staat in verbinding met de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor acties en controle, en op die manier wordt een verlangen omgezet in gedrag. Dat betekent niet alleen dat de caudate je verlangen naar de buitenlucht omzet in een lange wandeling, maar ook dat rokers toegeven aan hun verslaving als zij er nog eentje opsteken. Dat laatste betekent dat deze ontdekking ook interessant is voor het onderzoek naar verslaving.

De neurowetenschappers deden hun ontdekking met een nieuwe onderzoeksmethode. In plaats van te kijken naar de activiteit van afzonderlijke hersengebieden, zoals vaak wordt gedaan bij hersenonderzoek, keken zij naar de samenwerking tussen verschillende gebieden in de hersenen. En volgens Helga Harsay, eerste auteur van de studie, zou deze nieuwe methode voortaan de voorkeur moeten krijgen boven de oude manier.

Bronnen: Universiteit van Amsterdam, Journal of Neuroscience