Amerikaanse zeebioloog bedenkt viskwekerij 2.0

André Kesseler

22 september 2011 09:00

De Amerikaan Neil Anthony Sims wil voor de kust van Hawaii een nieuw soort viskwekerij beginnen.

Fish farms zijn op zich niets nieuws. Al jaren worden in zeearmen en op andere plekken in zee grote bakken aan de bodem verankerd waar vervolgens ‘consumptievis’ in wordt vetgemest. Volgens zeebioloog Neil Anthony Sims is dat al heel wat beter dan de zeeën met grote sleepnetten leegtrekken, maar het kan ook op een manier die nog minder gevolgen heeft voor de natuur.

Daarom richtte Sims het bedrijf Kampachi Farms op, dat met zogenoemde Aquapods gaat werken. De kooien, waarvan de kleinste een middellijn van 6,7 meter heeft, zijn gemaakt van kopergaas zodat er minder ‘biovervuiling’ optreedt. Koper scheidt namelijk een stof af waardoor mosselen en algen zich er liever niet aan hechten.

Het vernieuwende is dat de Aquapods, samen met de boot waar ze aan zijn vastgekoppeld, vrij in de oceaan gaan dobberen. Ten westen van het grootste eiland van Hawaii is de zee ongeveer 3600 meter diep en door de plaatselijke zeestromingen blijven de kooien over het algemeen tussen de 3 en de 150 kilometer voor de kust ‘rondhangen’. Mocht het hele zaakje toch op drift gaan, dan worden de dieselmotoren van de boot even gestart en wordt de fish farm weer in de juiste zeestroom gemanoeuvreerd. Via dezelfde boot worden de vissen overigens ook gevoerd en in de gaten gehouden.

Als het Velellaproject is afgerond en de proeven met de kleinere kooien succesvol zijn verlopen, wil Sims grotere modellen gaan inzetten. Hij denkt aan Aquapods met een middellijn van bijvoorbeeld 28 meter. Filmpje.

Bron: Wired

Beeld: Kampachi Farms