Wie haalt in één klap 50 drones neer?

André Kesseler

25 oktober 2023 15:00

Een zwerm drones in de lucht

Drones zijn nu al een dreiging op het slagveld, maar zwermen drones zijn helemaal lastig te bestrijden. Het Pentagon zoekt naar oplossingen.

Het is al wel langer duidelijk dat drones op het slagveld een steeds grotere rol gaan spelen. En dus wordt er hard gewerkt aan manieren om die apparaten uit de lucht te halen. Als er eentje aan komt vliegen, is die nog wel met een luchtafweersysteem te bestrijden. Maar oorlogen in Oekraïne en Israël maken duidelijk dat complete zwermen van soms kleine ‘consumentendrones’ bestaande afweersystemen compleet kunnen overrompelen en dus erg effectief zijn.

En dus maken de VS werk van het bestrijden ervan. Er is een oproep de deur uit gegaan aan de defensie-industrie om volgend jaar juni op de White Sands Missile Range in New Mexico systemen te demonstreren die in één klap maar liefst vijftig aanstormende drones onschadelijk kunnen maken.

Lees ook:

Zappen

Het Pentagon heeft alle bestaande drones in vijf verschillende groepen verdeeld, waarbij groep 1 staat voor de genoemde consumenten-drones zoals quadcopters en groep 5 voor de grootste, zoals een MQ-9 Reaper. De demonstratie van volgend jaar zal zich op de eerste drie groepen kleine en middelgrote drones richten.

Conceptafbeelding van MORFIUS-systeem in de lucht

Het MORFIUS-systeem (foto hierboven) van Lockheed Martin is een voorbeeld van de technologie waar het Amerikaanse leger aan denkt. Eenmaal gelanceerd vliegt het toestel richting de vijandelijke drones en produceert dan een microgolfpuls van volgens Lockheed Martin rond één gigawatt. (Dus een miljoen keer het vermogen van een standaard magnetron van 1000 watt.) En dat zou ervoor moeten zorgen dat de elektronica aan boord van de drones smelt en die als vliegen uit de lucht vallen.

Elektronisch knallen

Maar volgens Sean Gainey, van het Joint Counter Small Unmanned Aircraft Systems Office (JCO) kan één systeem niet alle dreigingen uit de lucht halen. Er moeten er meer komen en het liefst zo handzaam mogelijk. De bedoeling is dat elk peloton een draagbaar systeem krijgt om zwermen drones af te stoppen. Gainey: “Laten we eerlijk zijn, als je 20 tot 50 drones kinetisch (dus bijvoorbeeld met afweergeschut, red.) moet uitschakelen, wordt dat een uitdaging. EW (elektronische oorlogvoering, red.) zal dus bij de komende demonstratie waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen.”

Bronnen: Breaking Defense, Lockheed Martin

Beeld: U.S. Army Photo by Pv2 James Newsome, Lockheed Martin

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!