Deuren laten ons vergeten

KIJK-redactie

23 november 2011 09:00

Vreselijk irritant, wanneer je een andere kamer inloopt om iets te doen, maar dan vergeet wat dat ook alweer was. Wetenschappers zijn erachter gekomen hoe dit kan: de boosdoener is de deur waar we doorheen moeten.

Elke deur waar we doorheen lopen, sluit een hoofdstuk af in ons hoofd. Dit hoofdstuk wordt ergens in onze hersenen opgeslagen, zodat er weer ruimte is voor nieuwe informatie uit een nieuwe kamer.

Dit ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Notre Dame, die wilden weten hoe het kan dat we soms totaal vergeten wat we gingen doen in een andere kamer. Volgens de wetenschappers wordt de activiteit uit de vorige kamer ergens weggestopt in ons brein, waardoor we er niet bij kunnen als we een andere kamer inlopen.

Hoe de onderzoekers aan deze resultaten komen, beschrijven ze in het Quarterly Journal of Experimental Psychology. Ze deden geheugentests met studenten, die door een kamer moesten lopen met de ene keer een deur waar ze doorheen moesten en de andere keer niet. Hieruit bleek dat de deelnemers vaker informatie vergaten wanneer ze door een deur waren gelopen.

Dit kan betekenen dat de informatie die je in een bepaalde ruimte krijgt, gelinkt is aan deze omgeving. Dat je die informatie vergeet, hoeft dus niets met deuren te maken te hebben. Om deze mogelijkheid uit te sluiten, deden de onderzoekers nog een experiment. Ze lieten de studenten door verschillende deuren lopen en uiteindelijk terug naar de locatie waar ze de informatie hadden gekregen. De resultaten waren hetzelfde: ook in de kamer waar de deelnemers de informatie hadden gekregen, wisten ze het niet meer. Het is dus het beste voor iedereen om voortaan zoveel mogelijk deuren te mijden!

Bronnen: BPS Research Digest, University of Notre Dame via Medical Xpress

Beeld: Mobile Hamish/CC BY 2.0