Pubers vatbaarder voor cokeverslaving?

KIJK-redactie

22 april 2010 13:00

Wie in zijn puberteit experimenteert met cocaïne of amfetamine heeft meer kans om verslaafd te raken dan wanneer dat doet als hij volwassen is. Tenminste, als de hersenen van mensen zich net als die van muizen gedragen.

Dat blijkt uit tests van de Universiteit van Illinois, waarbij muizen een dosis drugs kregen ingebracht. “De drug veroorzaakte bij volwassen muizen een grote stimulatie. Bij iets jongere muizen was het net alsof ze de cocaïne überhaupt niet gekregen hadden”, zegt onderzoeker Justin Rhodes. Hij verwacht bij mensen een vergelijkbaar resultaat.

Eerder onderzoek wees uit dat kans op verslaving aan een bepaalde drug aanmerkelijk kleiner is wanneer het eerste gebruik ervan nogal heftige reacties geeft. Maar als dat eerste gebruik op jonge leeftijd gebeurt, zijn die reacties volgens deze studie allesbehalve heftig en is de kans op verslaving dus groter.

De onderzoekers willen nu uitzoeken welk deel van de hersenen er precies voor zorgt dat pubers minder gevoelig zijn voor de effecten van deze harddrugs. De resultaten moeten volgens de onderzoekers een rol gaan spelen bij het bestrijden en voorkomen van verslavingen.

Bronnen: Futurity

Beeld: Rotorhead