Awards voor het beste tech-idee 2023 zijn uitgereikt!

Laurien Onderwater

07 december 2023 10:07

Wat is het beste tech-idee van 2023? De awards zijn uitgereikt.

Vorige maand maakten we bekend welke technologische innovatie van het afgelopen jaar publieksfavoriet was. Hier lees je welk idee de vakjury omver blies. Ook ging de redactie langs bij de winnaars om ze de award te overhandigen.

Gewapend met een zwaar, massief eikenhouten award (*slash* lamp) reden KIJK-redactieleden Naomi Vreeburg en Laurien Onderwater ’s ochtends vroeg naar de Horsten, onderdeel van de TU Eindhoven. Dit gedeelte van de campus biedt ruimte aan verschillende start-ups, hightechbedrijven en studententeams, waaronder SOLID.

SOLID is een jaarlijks wisselend, multidisciplinair studententeam dat ijzerbrandstoftechnologie en het ecosysteem rondom ijzerbrandstof verder wil ontwikkelen. Met verschillende projecten willen de studenten de energietransitie versnellen en faciliteren. Het team bestaat momenteel uit 25 studenten van de TU Eindhoven.

Jurywinnaar: de ijzerbatterij

IJzer is de hoofdrolspeler bij team SOLID. Dat blijkt niet alleen een goed alternatief voor fossiele brandstoffen, maar ook een opslagmedium voor waterstof. Voor dat laatste idee ontwikkelde het studententeam de zogenoemde Iron Based Hydrogen Storage, waarin de energie van waterstof wordt opgeslagen door het gas te laten reageren met ijzeroxide (ook bekend als roest). Hierbij ontstaat water en wordt de ijzeroxide gereduceerd tot ijzer. Dat laatste materiaal doet daarbij dus dienst als opslagmiddel dat eenvoudig kan worden vervoerd. Om de waterstof daar weer uit te halen, worden de ijzerpellets in contact gebracht met stoom, waarna waterstof en ijzeroxide overblijven. Zo ontstaat een cyclus waarin het metaal als een soort duurzame ‘waterstofbatterij’ fungeert.

Onze vijfkoppige jury zag veel heil in het idee. Zoveel zelfs dat Team Solid zich de bedenker van het Beste Tech-idee van 2023 mag noemen.

team SOLID
Zeven van de 25 teamleden staan met de beste tech-award op de foto.

Dit is niet de eerste keer dat SOLID een baanbrekende technologie ontwikkelt. In 2020 had het studententeam met het Metal Power consortium een wereldprimeur met de eerste industriële ijzerpoeder verbrandingsinstallatie

Publiekswinnaar: veilige knoopcelbatterijen

Na een kort maar krachtig bezoek (de studenten moesten door), reden de KIJK-redacteuren door naar het reactorinstituut van de TU Delft. Daar troffen ze batterijonderzoeker Frans Ooms en hartlongchirurg Tjark Ebels aan om hen de publieksprijs te overhandigen.


Jaarlijks overlijden wereldwijd ten minste honderden kinderen door het inslikken van een knoopcelbatterij, een plat batterijtje dat bijvoorbeeld in led-kaarsjes zit. Dit moet worden voorkomen, vonden Tjark Ebels en KNO-arts Freek Dikkers, beide werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen. En dus benaderden ze Frans Ooms en Marnix Wagemaker van de TU Delft voor een oplossing.

Samen ontwikkelden ze een kindvriendelijke versie door de knoopcelbatterij te voorzien van een zekering. Na inname wordt de stroom automatisch onderbroken waardoor ernstig letsel, weefselschade of zelfs overlijden wordt voorkomen. Uit tests, zo vertelde Wagemaker eerder aan KIJK, blijkt dat dit idee haalbaar is. Bovendien is dit zogeheten Fused Button Battery-systeem compatibel met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen.

Dit idee kon massaal op jullie steun rekenen, want de ‘kindvriendelijke knoopcelbatterij’ haalde de meeste stemmen binnen. Ook de vakjury ziet de noodzaak van de innovatie in en kende de zilveren medaille eraan toe.

publieksprijs beste tech-idee 2023
In het laboratorium in het reactorinstituut van de TU Delft overhandigden Naomi Vreeburg (rechts) en Laurien Onderwater de publieksprijs aan Frans Ooms (links) en Tjark Ebels.

Het volledige verhaal over deze winnende ideeën en de juryoordelen lees je in KIJK 1/2024 die nu in de winkels ligt. In deze editie lees je ook over de andere innovaties die de top 10 hebben gehaald.