KIJK op de wereld: waar kijk ik naar?

André Kesseler

25 februari 2024 12:00

Satellietfoto van phumshongs op het Indiase Loktakmeer

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: Krokodillenhuid? Luchtbellen? Drijvende viskwekerijen?

Dit is nou echt zo’n plaat waarbij je je afvraagt: waar zit ik eigenlijk naar te kijken? Krokodillenhuid? Luchtbellen? Drijvende viskwekerijen? Denk je dat laatste, dan ben je warm.

Deze bijzondere cirkels zijn te vinden op het Indiase Loktakmeer, in de noordoostelijke deelstaat Manipur. Lokaal staan ze bekend als phumshongs; hutjes (shong) van vissersfamilies die gebouwd zijn op de drijvende biomassa (phumdi), bestaande uit onder meer waterhyacinten en allerlei rietsoorten. De biomassa wordt bij elkaar gehouden met een dik touw en vastgebonden aan een paal. Hutje erop en klaar.

Lees ook:

Hard leven

De vissers gooien vervolgens vanaf die kunstmatige eilandjes hun netten uit en brengen de vangst ’s morgens vroeg naar de markt. Het is een hard leven, vooral doordat de visstand al jaren terugloopt en de Indiase overheid de vissers ervan beschuldigt het water te vervuilen. Loktak is nu eenmaal belangrijk, niet alleen voor de waterkrachtcentrale die er energie mee opwekt, maar ook als drinkwatervoorziening van het gebied. Grote belangen dus, waar de kleine vissers al snel ondergeschikt aan zijn.

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar info@kijkmagazine.nl.

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!